Csontváry Kostka László

2021.06.03. 17:10

Emléktáblát kapott a világrekorder szőlőtermesztő Izsákon

Csontváry Kostka László izsáki gyógyszerész, szőlőtermesztő, az izsáki sárfehér szőlőfajta nemesítője tiszteletére állítottak emléktáblát csütörtökön Izsákon, a Kostka-telepen.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Az emléktáblát Izsák városa, az izsáki Royalsekt Zrt., a Gedeon Birtok Kft. és a Karol Wojtyla Barátság Központ közösen állíttatta a gazdálkodó egykori birtokán. A megemlékezésen a Bozóky Imre, Izsák megbízott polgármestere mutatta be Csontváry munkásságának jelentőségét. Csontváry Kostka László – a festő Csontváry Kosztka Tivadar testvére – kimagasló eredménnyel termesztette a sárfehér szőlőt. Egyedi eljárásának köszönhetően az 1900-as évek eleje óta világrekordnak számító, holdanként 263 mázsás átlaghozamot ért el 38 holdas birtokán. Csontváry Kostka Lászlónak a rézmészpor növényvédelmi felhasználásban is úttörő szerepe volt, s művelési technikája és trágyázási módja eredményezte a rekordhozamot.

Fotó: Horváth Péter

A táblaavatón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is méltatta a gazdálkodó munkáját, majd megkoszorúzta az emléktáblát. Az eseményen részt vett még dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Balogh Károly, Helvécia polgármestere és Farkas P. József, a Karol Wojtyla Barátság Központ alapítója.

Az avatás után rövid konferencián vettek részt a jelenlévők a Gedeon Birtokon, ahol Mák Kornél, Tetézi Lajos izsáki helytörténész és Varga Árpád Dénes, a Gedeon Birtok tulajdonosa beszélt Kostka életművéről.

Fotó: Horváth Péter
Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában