kecskemét / galériával

2021.06.11. 16:15

Díjazták a legszebb lakótelepi kiskerteket az Árpádvárosban

Először hirdettek szépségversenyt a lakótelepi kiskertek között Kecskemét-Árpádvárosban. A győztes előkerteknek csodájára járnak a környéken, a lakók igyekeznek is őket megóvni és szakszerűen ápolni.

Hraskó István

Király József, a városrész önkormányzati képviselője hirdette meg májusban a versenyt, melyhez bevallottan a széchenyivárosiak adták neki az ötletet, és melyből reményei szerint hagyomány lesz. A pénteken, az Aomori park mellett tartott eredményhirdetésen is hangsúlyozta: az egész kezdeményezés üzenete, hogy a civilek, a lakók is felelősek környezetük szebbé tételében. Azt is kiemelte ugyanakkor, hogy megkerülhetetlen az önkormányzat támogatása is, hogy akár palántával, virágfölddel vagy szaktanácsokkal segítsék a kertészkedni vágyó társasházakat, ő ezt szorgalmazni is fogja.

A zsűri elnöke Szappanos István festőművész volt, aki arról ejtett pár szót, hogy a világban milyen építészeti megoldások születtek arra, hogy a lakótelepi házak monotonitását megtörjék. Mint mondta, az előkertek is nagyon jól szolgálják ezt a cél, feloldják a szürke személytelenséget. A kiskerteket szakmai szempontból Gyenes László kertészmérnök értékelte a zsűriben, melynek Sárközy István, a város korábbi alpolgármestere és Győri András főkertész is tagja volt.

Fotó: Hraskó István

Az első helyezést végül a Damjanich u. 1-3. szám alatti társasház érdemelte ki, a második a Árpád krt. 14-16. lakóközössége lett, a harmadik pedig a Damjanich u. 5-7. társasház. De nemcsak ők kaptak 30 ezer, 20 ezer és 10 ezer forintos vásárlási utalványt, hanem 5-5 ezrest a további négy induló is.

Mészárosné Pervein Edit, a győztes Damjanich utca 1-3. társasház lakásszövetkezeti elnöke és közös képviselője hat éve ápolja-gondozza néhány lakóval a gyönyörű előkerteket; a virágföldet, palántákat saját pénzükből vásárolják. „Főkertészük” Gór Istvánné Katalin, aki szintén rengeteg időt áldoz a mini „oázisra”, nemrég kavicsokkal kövezett ki néhány virágágyást egy nyírfa tövében.

– A szívünk csücske ez a kiskert, ápolja a lelkünket, jó ide hazajönni, és jólesik hallgatni, ahogy ismeretlenek elmennek a ház előtt és megdicsérik – mondta Mészárosné Edit, aki azt is elárulta, hogy nemcsak a ház lakói szoktak kiülni a padokra, hanem sokan szándékosan erre sétálnak és előttük pihennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában