galériával / videóval

2021.06.07. 08:20

Az amerikai hadsereg harci helikopterei landoltak Kaposújlakon

Amerikai katonai helikopterek szálltak le szombaton délután a kaposújlaki reptéren. Az alakult egy kiképzésen vesz részt Magyarországon, és néhány órára megpihent a somogyi légibázison. Az amerikaiak híre gyorsan elterjedt az emberek között, több mint ezren voltak kíváncsiak a katonákra és a gépekre.

Marosi Gábor / sonline.hu

A délszláv háború idején, több mint húsz évvel ezelőtt szálltak le hasonló amerikai helikopterek a kaposújalki reptéren. Sokakban még mindig élnek az akkori emlékek, ezért is látogattak el szombaton a légibázisra. Az amerikai légierő két Apache, egy Black Hawk és egy Chinook helikoptere délután három óra környékén landolt a településen. Az eseményről nem sokan tudtak, ennek ellenére az érdeklődők elözönlötték a repteret, voltak olyan családok, akik Budapestről autóztak el Kaposújlakra – írja a sonline.hu.

Horváth Gábor is a fővárosból érkezett, az eseményről a közösségi oldalon értesült. A filmekben már sokszor látott hasonló helikoptereket, élőben azonban csak most először. A Juhász család több száz kilométert utazott, hogy lássa a gépeket. Ejtőernyős ugrásra jöttek Kaposújlakra, a helikopterek látványa azonban lenyűgözte őket. A tizenhárom éves Juhász Patrik hosszú percekig ült a Black Hawk típusú gépben. Kérdésünkre elmondta: pilóta szeretne lenni, ezért minden alkalmat megragad, hogy jobban megismerkedjenek a harci gépekkel. Babos Bertalan is szemezett a helikopterekkel. A hét éves kisfiú szerencsésnek mondhatja magát, mert családjával pont akkor érkezett meg a reptérre, amikor a gépek földet értek.

A kíváncsiskodó emberek akár negyed órát is vártak arra, hogy beülhessenek a helikopterekbe. A katonák segítőkészek voltak és minden kérdésre válaszoltak. Természetesen a legtöbben fotózkodni akartak a helikopterekkel, ezért az amerikai katonák alkalmi fotósnak álltak és a kezükbe adott mobilokkal megállás nélkül kattintottak.

Stephen L. Rhoades dandártábornok, az alakulat parancsnoka elmondta: azért látogattak el Kaposújlakra, mert szerették volna megmutatni a helyieknek és az érdeklődőknek, hogy jó a kapcsolatuk Magyarországgal és a Magyar Honvédséggel. Kiemelte: ahová elmennek, ott mindig barátságosan fogadják őket, a csapatot pedig mindenhol nagyon sokan kamerázzák és fényképezik. Stephen L. Rhoades hangsúlyozta: a magyar gyakorlóterek nagyon jók, csak úgy mint a kiképzés. Minden kiképző országgal jól együtt tudnak működni, a magyarokkal kiválóan. A parancsnok hozzátette: másodjára jár már Magyarországon, legelőször 2004-ben szállt le egy kaposújlakihoz hasonló kis repülőtéren, amikor úton volt a balkáni műveleti területre.

Az alábbi videofelvételeket Kovács Tamástól kaptuk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában