beruházás

2021.06.07. 06:55

Átadták a Damjanich utcai közösségi házat Kalocsán

Átadták pályázati pénzből a Damjanich utca 7. szám alatti közösségi házat, amely közvetlenül a Vajas-parton helyezkedik el.

Gábor János

A szépen felújított közösségi házat különböző egyesületek és szervezetek vehetik birtokba

Fotó: Gábor János

A helyszínt különböző egyesületek és szervezetek vehetik birtokba – lényegében bárki, aki erre ajánlatot kér az üzemeltető önkormányzati cégtől –, tehát nem a projektet egyengető Gerilla­kertészek rendelkezhetnek felette, ahogy arra korábban számítottak.

A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. kezelésébe került az előző városvezetés által 2017-ben elnyert pályázatból felújított épület, osztotta meg dr. Filvig Géza polgármester a múlt heti átadón.

A néhány évvel ezelőtti tenderen 250 millió forint jutott közösségépítő beruházásokra, amelyek között ez a projekt kétségtelenül kiemelkedő, 78,8 milliós költségvetéssel rendelkezett. A Damjanich utca 7. szám alatti (innen a „D7” elnevezés) közösségi ház közvetlenül a Vajas-parton helyezkedik el; lankás udvarán hosszú, fedett vízijármű-tároló és egy terasz húzódik, a 105 négyzetméteres épületen belül pedig tágas étkező, konyha, több öltöző és vizesblokk, akadálymentes mosdó áll a felhasználók rendelkezésére.

– Ez egy jó lehetőség kajakozásra, kenuzásra, sárkányhajózásra, és remek közösségi tér

– mutatta be az épületet Filvig Géza.

– Számomra öröm minden új beruházás, ami a közösségeknek épül, és bár nem akarok ünneprontó lenni, nem tud teljes lenni az örömöm, amíg ennek a pénznek lett volna máshol helye – fogalmazott. A beszédében egyértelművé tette: az előző önkormányzat helyében inkább a város két leromlott állapotú óvodájára és egy szociális épületére, illetve például a Duna-partra vezető kerékpárútra költött volna ekkora keretet.

A megnyitón szintén jelen lévő Bolvári Ferdinánd korábbi városatya, a D7-projektet indítványozó Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Környezetvédő Egyesület (KAGESZ) elnöke erre reagálva felvetette: a sorolt célokra ebből a pályázati keretből nem lehetett volna pénzt elhozni. Mivel az általuk szervezett Sárkányhajó Kupa kapcsán a megnyitó napjáig minden előkészület megtörtént, a ház kulcsait is visszaadta a polgármesternek, mondván, ehhez a rendezvényhez már nem tudják igénybe venni. Filvig Géza ezután egyértelművé tette: nagyon sok érdeklődés érkezik a városházára olyan helyszínek iránt, mint a D7, ezért nem engedhetik meg, hogy kizárólag egy közösség rendelkezésére álljon – ehhez megértést kért, majd a kulcsokat továbbadta Jéri Tamásnak, a Vagyonhasznosító cég igazgatójának.

A polgármester a baon.hu kérdésére elmondta: számára egyértelmű, hogy ehhez a társasághoz kellett kerülnie az ingatlannak, hiszen a város többi közösségi terével, így például a meszesi Duna-parton, vagy éppen a Szelidi-­tónál lévő önkormányzati üdülőkkel is ők gazdálkodnak. Aláhúzta:

minden kalocsai civil szervezet benyújthatja az igényét a D7 használatára, amit akár ingyenesen, de mindenképpen olcsón tudnak számukra biztosítani.

A nagyságrendekkel piaci ár alatt meghatározott díjakat leginkább üzemeltetésre, illetve a használatból adódó karbantartásokra fogják fordítani – ezért kell egyáltalán valamekkora költséget felszámolni az igénylőknek, árulta el. Arra vonatkozóan pedig, hogy a KAGESZ által elnyert sárkányhajók és más eszközök tárolására igénybe lehet-e venni a D7-et, úgy fogalmazott: az a Gerillakertészek pályázata volt, az ő tulajdonukba kerültek a vízi járművek, így nyilván volt elképzelésük arra, hogy hol fogják azokat raktározni.

A szépen felújított közösségi házat különböző egyesületek és szervezetek vehetik birtokba
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában