galériával

2021.06.04. 07:33

Átadták a bajai gimnázium felújított épületét

Csütörtök délután ünnepélyes keretek között adták át a III. Béla Gimnázium felújított C épületét. Összesen 134 millió forintból sikerült felújítani az intézmény hátsó részét. A következő tanévben már a pedagógusok és a diákok is birtokba vehetik az épületet.

Márton Anna

Csütörtökön adták át a III. Béla Gimnázium felújított C épületét. Összesen 134 millió forintból sikerült felújítani az intézmény hátsó taktusát, az alapoktól a tetőig. Megújult a homlokzat, a szigetelések, a vízelvezetés, elvégezték a szükséges belső munkákat és kicserélték a nyílászárókat. Kialakítottak egy egészségügyi szobát, illetve a tornaterem is teljes mértékben megújult. Az épületben helyet kapott egy fejlesztőszoba és a mosdókat is kicserélték.

Ebben a tanévben összességében 350 milliárd forint értékben 940 köznevelési helyszínen zajlik felújítás vagy beruházás, részben költségvetési, részben európai uniós forrásokból – hangzott el az átadáson.

– Ha nem a járvány vonta volna el a figyelmünket az elmúlt 15 hónapban, akkor nagyon sok köznevelési fejlesztésre fordulhatott volna nagyobb figyelem. Itt, Baja váro­sában az elmúlt időszakban több nagy fejlesztés valósult meg. A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának tornacsarnokát tavaly tanévkezdéskor tudtuk átadni, a Szent László Általános Művelődési Központban egy új iskolaszárny épült meg, amit az ősszel terveztek volna átadni. Egy energetikai beruházás folyik az Eötvös József Főiskolán, az Eötvös József Általános Iskolában egy informatikai tudásközpont épült, a Szentistváni iskolában műfüves sportpályát alakíthattak ki az elmúlt egy évben. Volt azonban egy szégyenfoltunk, ez pedig a III. Béla Gimnázium hátsó taktusa, ahol két felújítás is zajlott 2015-ben és 2018-ban, az épület homlokzati és energetikai felújítása.

A hátsó, régi kis tornaterem műszaki állapota kifejezetten leromlott, ezt használaton kívül kellett helyezni 2018-ban.

Erre sikerült költségvetési forrást találni és tavaly ősszel folyósítani a tankerületnek – mondta köszöntőjében dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős állam­titkár.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár mondott beszédet az átadáson
Fotó: Márton Anna

Arnóczki János, a III. Béla Gimnázium intézményvezetője köszöntőjében valóságos „tündérmesének” nevezte a felújítást.

– Nagyon sok testnevelésóránk van és csak egy termünk volt eddig az A épületben, gyakorlatilag szinte lehetetlen volt megoldani, akármilyen idő is volt, a Petőfi-szigetre kellett mennünk. Ez most nagy segítség, hogy rossz időben nem kell lemennünk a szigetre. Ez egy nagyon szépen kialakított tornaterem – mondta Arnóczki János intézményvezető.

– Az elmúlt időszakban, 2018-ban pályázati projekt keretében,

150 millió forintos pályázati forrásból tudtuk felújítani az A épület belső tereit, a tantermeket, a folyosókat, és ezt követően kerestük a megoldást a C épület rekonstrukciójára.

Az államtitkár segítségével az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül sikerült végül forrást biztosítani a C épület felújítására – mondta el a baon.hu-nak Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ vezetője.

Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafejlesztési programja zajlik Magyarországon és ebből a választókerület is kiveszi a részét.

– Több mint két és fél milliárd forintnyi olyan fejlesztési összeg érkezett, amit kifejezetten általános és középiskolák, szakképző intézmények felújítására tudtunk fordítani.

Ebben a sorban is kiemelkedő helyen van a III. Béla Gimnázium, ugyanis 2015 óta ezzel a fejlesztéssel együtt közel 500 millió forintot tudtunk fordítani arra, hogy korszerű, megfelelő körülmények között tudjanak dolgozni a pedagógusok és tanuljanak a diákok. Bízom abban, hogy a következő időszakban is tudjuk folytatni az iskolafejlesztéseket – fogalmazott Zsigó Róbert.

Az esemény ünnepi hangulatát a III. Béla Gimnázium diák­jainak színvonalas zenés, verses műsora színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában