kiskunhalas / kelebia

2021.06.09. 17:40

A vasútépítés miatt érintett ingatlanok többségét nem kell majd kisajátítani

Folyamatban van a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésének tervezése és a szükséges engedélyeztetési eljárás, ezért egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy a Magyar Közlönyben korábban megjelent listán szereplő ingatlanok közül melyeket és milyen mértékben fogja érinteni a tervezett beruházás, derül ki Tóth Péter, a halasi városháza osztályvezetőjének közleményből, amely szerdán került ki a város honlapjára.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A tájékoztatásra azért volt szükség, mert a városházára érkezett több tucat lakossági megkeresés szerint sokan nem tudják, hogy a beruházás jellegéből fakadóan a halasi önkormányzat sem megbízóként, sem építtetőként nem vesz részt a vasútfejlesztés tervezési folyamatában, épp ezért a még el nem fogadott tervekről és folyamatban lévő engedélyeztetési eljárásokról nem tud nyilatkozni.

Az önkormányzat arra kérte az illetékes minisztériumot, hogy amennyiben érdemleges információval tud szolgálni a tervezett vasútfejlesztéssel kapcsolatban, akkor haladéktalanul tájékoztassa a lakosságot, vagy a város vezetőit, hogy informálni tudják a város közvéleményét. Erre ígéretet is kapott a városháza, hogy a szükséges tudnivalókról időben informálni fogják a beruházás kapcsán valamilyen formában érintett ingatlantulajdonosokat – közölte a baon.hu-val Farkas Dániel a városháza kabinetvezetője.

Tóth Péter osztályvezető közleményében kiemelte, hogy a 150. számú (Budapest-Kelebia) vasút fővonal fejlesztésének tervezésekor az ide vonatkozó általános rend szerint határozták meg, hogy mely ingatlanokat érinthet a beruházás.

– Az érintettség nem csupán a valós területigényt jelenti, hanem a beruházás egyéb lehetséges hatásait, például a zaj vagy rezgésterhelést is figyelembe vették. A tervezőknek ennek alapján kell a munkájukat végezni, például a zajhatások mérséklése érdekében megfelelő műszaki megoldásokat alkalmazva, annak érdekében, hogy a beruházásnak az érintett ingatlanokra gyakorolt hatásait a határértékeken belül tartsák – mutatott rá közleményében az osztályvezető. Hozzátette: ebből következik, hogy a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben felsorolt több száz ingatlan tulajdonosának nagyobb részét a beruházás kapcsán semmilyen kisajátítás, beavatkozás nem fogja érinteni.

A városháza információi szerint az engedélyezési tervek készítése zajlik jelenleg, maga az engedélyezési eljárás heteken belül elindul, várhatóan 3-4 hónap időtartamot vesz majd igénybe.

Tóth Péter felhívta a figyelmet, hogy az eljárás során felmerülhetnek olyan körülmények, melyek a tervek kis mértékű módosítását igénylik, ezért a végleges engedély megszületéséig az építtető nem tehet lépéseket a magántulajdonú ingatlanokat érintő esetleges beavatkozások irányába. Amint azonban az engedély megszületik, a műszaki tartalom véglegessé válik, a beruházó haladéktalanul megkeresi azokat az ingatlantulajdonosokat, akikkel valamilyen megállapodás megkötése szükséges, erre várhatóan idén ősszel fog sor kerülni.

Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában