gasztronómia

2021.06.06. 20:00

A szalki Papp Zsuzsanna mézeskalácsremeke első díjat érdemelt

Kiváló eredményt ért el a Lajosmizsén megrendezett XI. Grillázs és Mézeskalács Majálison Papp Zsuzsanna. A szalkszentmártoni kézműves a mézeskalács-kategóriában érdemelte ki az első helyezést.

Gulyás Sándor

Papp Zsuzsanna több száz órát dolgozott kompozícióján

Fotó: Gulyás Sándor

Papp Zsuzsannát sokan csak mézeskalácsos Zsuzsiként ismerik a faluban. Míves mézeskalács figurái, asztaldíszei nemcsak a környékbeliek, hanem a szakma elismerését is kivívták.

– Nyolc esztendeje költöztem a fővárosból a faluba. Mézeskalácsos karrierem tulajdonképpen itt kezdődött, egy helyi ismerős biztatására. Életem első mézeskalácsát 2014. január 30-án sütöttem meg, ám nem úgy sikerült, ahogyan elterveztem. A kudarc nem vette el a kedvem, így tovább próbálkoztam. Folyamatosan csiszolgattam tudásomat, a mesterfogásokat az internet segítségével sajátítottam el. Az elismerő szavak, a pozitív visszajelzések megerősítettek abban a tudatban, hogy jó úton járok – emlékezett vissza a kezdetekre a mézeskalács-készítő.

Papp Zsuzsanna saját kuckót alakított ki otthonában, itt rendezte be mézeskalács-rezidenciáját, ahol remekművei készülnek.

– Maximalista vagyok, ebből adódóan mindig a tökéletességre törekedtem.

Hosszú időbe tellett, míg úgy éreztem, hogy büszke lehetek arra, amit kiadok a kezemből. Megszerzett tudásomat folyamatosan bővítettem, újabbnál újabb technikákat sajátítottam el, és a kísérletezés sem volt idegen tőlem. Mézeskalácsos karrierem két éve komoly mérföldkőhöz érkezett. Lajosmizsén, a Magyar Grillázs Szövetség tizedik grillázs- és mézeskalács-majálisán „szamócás” témájú munkámmal első helyen végeztem a mézeskalács-kategóriában – fogalmazott a szalkszentmártoni kézműves.

Az ügyes kezű kézműves idén is benevezett a rangos szakmai megmérettetésre, a lajosmizsei grillázs- és mézeskalács-majálisra, melynek témája a horgászat és a vadászat volt.

– A téma kidolgozása, a tervezés nagyon sok időt vett igénybe. A diorámához hasonlatos mézeskalács-kompozíció elkészítése kilenc napomba került. Reggeltől késő estig dolgoztam. Elsőként az alapot, majd a vízimalmot és a magaslest formáztam meg.

Az apró részletek, a horgász figurája, a látványelemek, a kavicsok, a homokos talaj, a csordogáló patak megjelenítése bizony még nekem is feladta a leckét.

A kövek saját „receptem” alapján születtek meg. A mű annyira élethűre sikerült, hogy a zsűri egyik tagja egyenként megszaglászta a kavicsokat, hogy meggyőződjön arról, nincs szó csalásról – mesélte mosolyogva Papp Zsuzsanna.

A szalkszentmártoni kézműves munkája olyannyira jól sikerült, hogy kiérdemelte a Magyar Grillázs Szövetség tizenegyedik grillázs- és mézeskalács-majális zsűrije elismerését, így a mézeskalács-­kategória első díjával jutalmazták.

Papp Zsuzsanna a lajos­mizsei XI. Grillázs és Mézeskalács Majálisra készült alkotását árverésre kívánja bocsátani. Az értékesítésből befolyó összeget jótékony célra, az árva gyermekeknek, vagy az állatvédőknek ajánlja fel.

Papp Zsuzsanna több száz órát dolgozott kompozícióján
Fotó: Gulyás Sándor

Valamennyi alkotása egyedi

Papp Zsuzsanna hangsúlyozta: – Munkáimat nemcsak a környéken, hanem országszerte és már külföldön is ismerik. Mézeskalács-kompozícióim eljutottak Ausztriába és Németországba is. Megszerzett tudásomat nem rejtem véka alá, több alkalommal tartottam foglalkozást a helyi általános iskola diákjai számára. Legügyesebb és legszorgalmasabb tanítványom a tízesztendős Kontra Zsóka Lajosmizsén, korosztályában ezüstérmes lett. A mézeskalácsosság mára szakmámmá, mondhatni életformámmá vált. Valamennyi alkotásom egyedi, mivel – mondhatni – „belesütöm” szívem, lelkem egy-egy darabját – fogalmazta meg szakmai hitvallását Papp Zsuzsanna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában