Magyarország étele 2021

2021.06.08. 11:28

A rangos verseny döntőjébe kerültek a Kígyósi Csárda szakácsai

Sikeresen vette az első akadályt a Magyarország étele 2021 szakácsverseny elődöntőjében Bódis Bence és Balog Martin, a Kígyósi Csárda két szakácsa. A két fiatalember vadételével bejutott a legjobbak közé.

Gulyás Sándor

Balog Martin és Bódis Bence mindig nagy hangsúlyt fektet az ételek megjelenésére, tálalására

Forrás: MW

Fotó: Mediaworks

Negyedik alkalommal hirdette meg a Magyarország étele élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai partnerségével. A rangos szakmai megmérettetésre négy ország harminchárom csapata jelentkezett, közöttük a Kígyósi Csárda két szakácsa, Bódis Bence és Balog Martin.

– Bencével gyermekkorunk óta barátok vagyunk, lényegében az ő hatására választottam hivatásomnak a szakácsmesterséget. Az indulás nem ment zökkenőmentesen, hozzáállásomat látva a szakoktató nem jósolt nagy jövőt számomra. A mesterséget Varga Károly világbajnok mesterszakács szerettette meg velem. Három éve kaptam meg a vezetői beosztást, és hívtam magam mellé Bencét konyhafőnök-helyettesnek – mondta Balog Martin.

Bencét már kisgyermekként magával ragadta a gasztronómia

Balog Martin és Bódis Bence mindig nagy hangsúlyt fektet az ételek megjelenésére, tálalására
Fotó: MW

Martinnal ellentétben Bencét már kisgyermekként magával ragadta a gasztronómia világa. Sokat forgolódott a konyhában édesanyja és nagymamája mellett. A kis kukta nem érte be ennyivel, hetedik születésnapjára saját serpenyőt kért.

– Az általános iskola elvégzése után nem volt kérdéses, hogy milyen pályát válasszak magamnak. A kecskeméti Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola elvégzését követően Akasztón helyezkedtem el, közel öt esztendeig voltam konyhafőnök. Három éve annak, hogy itt dolgozom a Kígyósi Csárdában – foglalta össze szakmai pályafutását Bódis Bence.

A vezetőség biztatására adták be a jelentkezésüket

A két gyerekkori barát a szakmában is egymásra talált, olyannyira, hogy a vezetőség unszolásának eleget téve nevezett be a Magyarország étele élőmunkás melegkonyhai szakácsversenybe.

– A versenykiírást olvasva volt némi kétely bennünk, ám végül úgy határoztunk, hogy belevágunk. A kiírásnak megfelelően beszereztük az alapanyagokat, és nekifogtunk a tervezésnek. A fogás legfeljebb öt elemből állhatott, vadhúst, Naszálytej-Fittej írót, valamint bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket kellett tartalmaznia. Az étel megválasztása és összeállítása mellett nagy hangsúlyt fektettünk a megjelenésre, tálalásra. Napokig terveztük a formákat. A tájegységre jellemző növények megválasztása és beszerzése sem volt egyszerű. Kocsiba vágtuk magunkat, és ahogy voltunk, szakácsruhában bandukoltunk a járáspusztai réten sziksófüvet kutatva. Mondanom sem kell, hogy egy szálat sem találtunk a tengeri spárgának nevezett salátának valóból – mesélte Bódis Bence.

A cél a dobogó

A kezdeti nehézségek nem szegték kedvét a két lelkes fiatalembernek. Az ételkülönlegesség időre elkészült, amit a neves szakemberekből álló zsűri beválogatott a legjobb tizenkét csapat közé.

– Az elődöntőben előre elkészített étellel kellett neveznünk, míg a végső elszámolásnál már „élesben” kell bizonyítanunk. Négy óra alatt, a meghatározott alapanyagokból és mennyiségből húsz adagot kell előállítanunk, ebből nyolc adagot kell kitálalnunk az előre elkészített tányérra. A fennmaradó mennyiséget pedig úgymond falatkánként szervíroznunk a vendégek számára. Szponzorainknak köszönhetően mindenünk megvan a zavartalan felkészüléshez. Négy próbán vagyunk túl, most már az apró finomításokon dolgozunk. Célunk a dobogós vagy a dobogó közeli hely megszerzése, de ha nem sikerül, akkor sem fogunk elkeseredni, hiszen az eddig elért eredményünk is magáért beszél – tette hozzá Balog Martin.

Az utánpótlást is megmérettetésre ösztönzik

A két szakács mellett a csárda reménységei, Karsai Ádám és Virágh Dorka is megmérettethetik magukat június 5-én Felcsúton, a tanulók versenyén.

– Balog Martin mondhatni a saját nevelésünk, Bódis Bence pedig már képzett szakácsként került hozzánk. Varga Károly világbajnok mesterszakácsunktól volt mit tanulniuk, amit munkájuk során kiválóan kamatoztattak. Hozzáértésüket bizonyítja a Magyarország étele versenyen elért eredményük is. Bizton állíthatom, hogy a döntőben is meg fogják állni a helyüket. Az utánpótlást is arra ösztönözzük, hogy mérettessék meg magukat a szakmai versenyeken, jó példa erre két tanulónk, Karsai Ádám és Virágh Dorka – tette hozzá Hodován László, a Kígyósi Csárda tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában