egészségügy

2021.06.14. 20:00

A lakosság növelheti a halasi kórháznak felajánlott milliós adományösszeget

Nyolc év után újra Kiskunhalasra érkezik a Richter Egészségváros-rendezvény. A halasi és térségbeli lakosok pusztán a szűréseken, tanácsadásokon előadásokon való részvételükkel gyarapíthatják a Richter Gedeon Nyrt. által a Kiskunhalasi Semmelweis Kórháznak a Szegedi Tudományegyetem Oktatókórházának felajánlott 3,5 millió forint adományt. A részletes programot, az adománypont-gyűjtés menetét a hétfői sajtótájékoztatón ismertették a szervezők a halasi városháza dísztermében.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

Az ingyenes, regisztráció nélküli programsorozat a helyi lakosok részvételével tizenkét év alatt már több mint négyszáz millió forint támogatást nyújtott hazánk több mint nyolcvan egészségügyi intézményének. Köztük a kiskunhalasi kórháznak is, amely 2013-ban a gyógyszergyártócég alapadományának és a lakosság pontgyűjtésének köszönhetően akkor több mint ötmillió forinttal gazdagodott.

Június 27-én a Bethlen Gábor főtéren ismét lesz lehetősége a kiskunhalasiaknak és a környékbelieknek a kórház támogatására, miközben saját egészségük védelme érdekében tesznek lépéseket. Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a térség lakosságát is várják a rendezvényre, hiszen a halasi kórház ellátási területe közel százötvenezer fős, így nem csak a halasiaknak érdeke az intézmény támogatása.

– Mind a betegségek megelőzésének, mind az adományozásnak a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a Richter Egészségváros programsorozatán való részvétel – hangsúlyozta Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok csoportvezetője.

– Már egy pontot, azaz 300 forintot jelent a kiskunhalasi kórháznak, ha valaki megjelenik a helyszínen és a chippel ellátott pontgyűjtő füzetében érvényesítteti az adománypontot.

Ezen kívül természetesen reggeltől délután 17 óráig minden szűrésen, tanácsadáson és előadáson való részvételért jár a pont. Sőt, az idei évtől azok is hozzájárulhatnak az alapadomány gyarapításához, akik személyesen nem tudnak kilátogatni az egyes helyszínekre. Az előadások többsége ugyanis online követhető a hivatalos Richter Egészségváros Facebook-oldal által létrehozott események alatt, és az élőben közvetített videók kedvelése, a hozzászólások, valamint a megosztások mindegyike egy adománypontot jelent – tájékoztatott Olasz Sarolta.

A kiskunhalasi esemény reggel 8:30-kor kezdődik a kórház helikopter-leszállópályáján, ahol a a Magyarországi Légimentésért Alapítvány jóvoltából egy helikopter – amennyiben nem kap sürgős riasztást – egy órán keresztül várja a kicsiket és nagyokat, akik belül is megnézhetik a járművet. Ezért is jár a pont, és akik onnan elsétálnak a Bethlen Gábor még egy pontot, azaz 300 forintot adományoznak a kórháznak.

A város főterén pedig egyebek mellett asztma, mell-önvizsgálat, urológia és kismama tanácsadás, érszűkület vizsgálat, valamint koleszterin- és vérnyomásmérés is várja a kilátogatókat.

– Mivel családi rendezvényről van szó, a gyerekeknek is kedvezünk például természettudományos bemutatókkal és kísérletekkel. Emellett ismert emberek is csatlakoznak hozzánk, Abaházi Csaba lesz a nap moderátora, előadás tart Szily Nóra újságíró, pszichológus és Béres Alexandra fitneszedző, de velünk lesz Jaksity Kata műsorvezető is – árulta el a részleteket Olasz Sarolta.

– Elfogadta a halasi kórház vezetőségének meghívást dr. Szlávik János infektológus is, aki a megnyitó után tart előadást a világjárvány során szerzett tapasztalatairól – erről már dr. Szepesvári Szabolcs, a halasi kórház főigazgatója számolt be. Az intézményvezető hangsúlyozta továbbá, hogy a pandémia ideje alatt olyan mértékű társadalmi összefogásban volt részük, amit nem tudnak eléggé meghálálni, de intézményük dolgozói ezekkel az ingyenes szűrésekkel, tanácsadásokkal és előadásokkal is szeretnék kifejezni köszönetüket.

Fotó: Pozsgai Ákos

Szepesvári Szabolcs kiemelte azt is, hogy az elmúlt közel másfél év után, ami a világjárvány elleni küzdelemmel telt, végre lesz idejük és lehetőségük a konvencionális gyógyítással és megelőzéssel foglalkozni, amire a Richter Egészségváros kiváló lehetőséget kínál. – Ráadásul ez egy családi nap, ami alkalmas arra, hogy gyerekeinket is elhozzuk, így mutatva példát számukra a megelőzés fontosságáról, amivel súlyos, alattomos betegségektől menthetjük meg magunkat – fogalmazott.

Nem kell védettségi igazolvány

A Richter Egészségváros programjainak látogatásához nincs szükség védettségi igazolványra – tájékoztatott dr. Szepesvári Szabolcs. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy épp emiatt, illetve, mert helyenként a másfél méter távolság két ember között nem biztos, hogy tartható lesz, maszkot kell használni a rendezvény területén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában