galériával

2021.06.15. 11:30

A környezettudatos szemlélet kiemelt szerepet kap a félegyházi óvodában

A Móra utcai óvodába járó gyermekek a napokban ballagtak el a város legújabb óvodájába. A környezettudatos szemlélet és a mozgásfejlesztés kiemelt szerepet kap az intézményben.

Vajda Piroska

A napokban ballagtak el a város legújabb óvodájába, a Móra utcai óvodába járó gyermekek. Az intézmény első három évéről Csőke Szilvia intézményvezető számolt be a baon.hu-nak. Elmondta, a város legmodernebb óvodaépülete 2018. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit, ahol száz gyermeket tudnak fogadni. Hangsúlyozta, az újonnan átadott épületben odaadó, lelkiismeretes munkával rövid idő alatt sikerült gyermekbarát környezetet kialakítaniuk. Hozzátette: a kezdeti nehézségek után az alkalmazotti közösség és a nevelőtestület összekovácsolása, a pedagógiai céljaink meghatározása volt a legfontosabb teendő. Arról is beszámolt, hogy az óvodaudvar parkosítása mellett folyamatosan bővítik az udvari játék- és eszközkészletet a gyermekek nagy örömére. Csőke Szilvia elmondta, pedagógiai munkájuk egyik kiemelt területe a környezettudatos szemlélet kialakítása, formálása, melyet a gyermekekkel együtt a mindennapokban a kezdetek óta megvalósítanak.

A város legmodernebb óvodájába járnak
Fotó: Patyi Zoltán

A gyermekeket környezetük megóvására nevelik.

Az óvoda udvarán van bogárhotel, madáretető és madáritató, a csoportszobákban évszakonként megújuló zöldsarok működik. Az udvaron elhelyezett magaságyásokban konyhakerti fűszereket és dísznövényeket termesztenek, melyek gondozása, szüretelése, hasznosítása a gyermekekkel együtt történik. Nagy gondot fordítanak a különböző hulladékok megfelelő gyűjtésére is. A csoportokban a gyermekek szelektívhulladék-gyűjtőkben helyezhetik el a papír- és a műanyaghulladékot. Az újrahasznosított anyagokból készült játékeszközök pedig a mindennapok részévé váltak.

Fotó: Patyi Zoltán

A pedagógiai munka másik kiemelt területe a mozgásfejlesztés, melyhez remek lehetőséget biztosít az óvoda tornaterme, amit maximálisan igyekeznek kihasználni – sorolta Csőke Szilvia, aki azt is elmondta, hogy a közeljövőben szeretnénk megpályázni a Zöld Óvoda címet. Hangsúlyozta, szakmai tudásuk folyamatos megújítására törekszenek és keresik az innovatív módszereket a fenntarthatóság jegyében. Mindezek megvalósításához fontosnak tartják a megismeréshez, felfedezéshez szükséges eszköztáruk folyamatos bővítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában