galériával

2021.06.29. 19:54

A kistelepülések pedagógusait díjazták Jászszentlászlón

Magas színvonalú szakmai munkájuk elismeréseként három kistelepülésen dolgozó pedagógus vehette át a Pedagógusok a kistelepülésekért díjat kedden a Jászszentlászlón megrendezett ünnepség keretében. A díjazottak több évtized óta magas színvonalon szolgálják közösségüket és alkotnak maradandót.

Vajda Piroska

A díjat Dobos Krisztina, az Antall-kormány emblematikus oktatáspolitikusa, a magyar oktatás elismert szaktekintélye, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium helyettes államtitkára emlékére hívta életre 2017-ben Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselője, az országgyűlés alelnöke. A kezdeményezés célja, olyan pedagógusok elismerése, akik a térséghez tartozó kistelepüléseken több évtizedes, magas színvonalú szakmai tevékenységet folytattak, vagy éppen szerepet vállaltak a tehetséggondozásban, a település kulturális programjainak szervezésében, a közösségi értékteremtésben – mondta el az ünnepélyes díjátadón Pálinkó Gyuláné, Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesületének tiszteletbeli elnöke. Emlékeztetett arra, hogy Dobos Krisztina a rendszerváltás oktatáspolitikájának meghatározó egyénisége volt, akik nagyon sokat tett a kisiskolák helyzetének javításáért. Szakmai tudása, emberismerete, lelkiismeretes, magas színvonalú munkája tette őt méltóvá arra, hogy a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány munkássága előtt tisztelegve díjat alapítson.

A díj elnyerésére képviselő-testületek, szülői közösségek, civil szervezetek, egyházközösségek állíthattak jelölteket.

A pályázatok elbírálását a Népfőiskola Alapítvány kuratóriuma által felkért védnöki testület végezte, melynek tagjai: dr. Kása Zsuzsanna, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium igazgatója, Máté Sándor, a Kiskunmajsai Arany János Általános Iskola igazgatója, Olajos István, a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Pálinkó Gyuláné, Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesületének tiszteletbeli elnöke és Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Döntésük alapján idén posztumusz díjat a közelmúltban elhunyt Kovács Károly, a Jászszentlászlói Szent László Általános Iskola nyugalmazott, címzetes igazgatója kapta, aki helyett felesége vette át az elismerést. A másik két díjazott: Ábrahám-Furus Jánosné Üllés, Forráskút, Csólyospálos Községi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Csólyospálosi Tagintézmény pedagógusa, illetve Káré Gáborné, a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese, akik a díj alapítójától Lezsák Sándortól vehették át az elismerést és a díjjal járó 150 ezer forintot. A honatya ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, olyan új időszak kezdődött hazánkban, aminek egyik alapelve, hogy be kell lakni az országot, mert ha nem lakjuk be mi, belakják mások. Ehhez pedig az kell, hogy legyen a településeken népesség megtartó templom és iskola. Ez a kettő elválaszthatatlan és mind a kettő rendeltetése szerint kell, hogy dolgozzon. Fontos, hogy legyen jó papja, lelkipásztora, és legyen jó pedagógus a településeken – hangsúlyozta a politikus.

Hozzátette: kiválasztani a jók közül a legjobbakat nagyon nehéz. Itt a Duna-Tisza közén, ebben a térségben nagyon sok pedagógus méltó lenne arra, hogy munkásságukat elismerjük a Dobos Krisztina nevével fémjelzett díjjal, aminek a költségét a Nemzeti Fórum, a Lakiteleki Népfőiskola, illetve Lezsák Sándor és felesége közösen biztosították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában