Sorra nyitnak a megyei fürdők

Az elmúlt hetekben több Bács-Kiskun megyei fürdő megnyitotta a kapuit, vagy készül a nyitásra. A jelenlegi szabályok szerint 18 év felettiek csak védettségi igazolvánnyal látogathatják a létesítményeket.

M.-H. N.–S. H.

Kiskorúak védett személy felügyelete mellett fürdőzhetnek

Forrás: Illusztráció: MW

Fotó: Katona Vanda

Egyre több fürdő nyitja meg a kapuit Bács-Kiskun megyében, de ezeket a létesítményeket egyelőre nem használhatja mindenki.

– A kormányrendelet értelmében a kiskunhalasi Halasthermál Gyógyfürdő is 18 év felett védettségi igazolvánnyal, 18 év alatt pedig kizárólag védett személy felügyelete mellett látogatható. A halasi strand május 4-től fogadja újra a vendégeket, a gyógyszolgáltatások azonban még nem indultak el, mivel azok nem elkülönített részlegben találhatók, így az üzemeltető nem tudná biztosítani a kötelező járványügyi előírásokat – tudtuk meg Hugyecz Sándortól, a Halasthermál Gyógyfürdő ügyvezetőjétől.

Az uszodacsarnok három medencéje, valamint a külső termálmedence viszont már használható.

A kinti gyermekpancsoló várhatóan pünkösd után nyílik meg, a külső nagy medencére karbantartási munkálatok várnak, június elejétől lehet majd használni. Hugyecz Sándor érdeklődésünkre elmondta, hogy a jellemzően külföldi vendégek által igénybe vett kemping még üres, de már vannak érdeklődők.

– Jönnének a vendégek, Ausztriából már volt is megkeresésünk, mivel azonban az országgal még nem kötött egyezséget a kormányunk a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, így egyelőre nem tudjuk fogadni őket. Szerbiából is többen jelentkeztek, velük van egyezménye a magyar államnak, így őket tudjuk fogadni – számolt be a tapasztalatokról az ügyvezető.

Hozzátette továbbá, hogy

érezhetően van érdeklődés a strandolás iránt, sokan vettek bérleteket, de egyelőre a forgalom még gyenge és messze vannak a rentábilis működéstől.

– Örömmel tapasztaljuk viszont, milyen szabálykövetők a hozzánk kilátogató emberek. A döntő többségük kérés nélkül veszi elő a védettségi igazolványát a bejáratnál, tisztában vannak a feltételekkel. Egyszer-kétszer próbálkoznak igazolvány nélkül bejutni, de ők is tudomásul veszik végül, hogy ezt nem lehet. Agresszív viselkedéssel pedig egyáltalán nem találkoztunk eddig a szabály kapcsán – hangsúlyozta Hugyecz Sándor.

Péntektől ismét látogatható a Kecskeméti Fürdő is. A hatályos jogszabályok alapján csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt, illetve az ő kíséretében érkező 18 év alatti személy veheti igénybe az uszodát, az élményfürdőt, a szaunavilágot és a termálmedencéket. Az igazolványokat a bejáratnál ellenőrzik, az oltáskor kapott igazolás, PCR- vagy bármely egyéb negatív teszteredmény azonban nem jogosít fel senkit sem a belépésre – közölte érdeklődésünkre a Kecskeméti Fürdő.

A vendégek részére a maszk viselése nem kötelező.

A kihelyezett kézfertőtlenítők, illetve a 1,5 méteres védőtávolság tartása továbbra is fontos, ennek betartását kérik a fürdő dolgozói.

A bérletek meghosszabbítására is van lehetőség. Akiknek van védettségi igazolványuk, a fürdő zárva­tartásának idejével megegyező időtartammal tolódik majd a bérlet hossza. Akiknek nincs, azoknak pedig majd azon időszakkal hosszabbítják meg, amíg nem használhatták a létesítményt – írták kérdésünkre.

Kiskorúak védett személy felügyelete mellett fürdőzhetnek
Fotó: Illusztráció: MW

Mint megtudtuk, a fürdőgyógyászatra érkező betegek számára a védettségi igazolvány nem kötelező, de ők a gyógymedencéket nem vehetik igénybe. A fürdő sportolói használata változatlan: csak a versenyengedéllyel rendelkező sportolók és edzőik használhatják az uszodazónát edzéseken, valamint versenyeken és mérkőzéseken történő részvétel céljából.

A versenyek és mérkőzések a szervező sportszervezet döntése értelmében lehetnek zárt kapusak vagy látogathatók.

Ez utóbbi esetben csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve a felügyeletük alatt álló 18 év alatti szurkolók vehetnek részt a versenyeken, mérkőzéseken.

Az Aqua Body Fitness Termet a versenyengedéllyel rendelkező sportolókon kívül a védettségi igazolvánnyal rendelkezők használhatják, akárcsak a fürdőben található Aqua Éttermet. Az igazolvány hiányában a vendégek csak a kültéri teraszokon foglalhatnak helyet, vagy kérhetik az ételt elvitelre.

A tiszakécskei Barack Thermal Resort május 1-je, a kiskunmajsai Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő május 6-a, a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő május 8-a óta fogadja a fürdőzni vágyókat. A Félegyházi Termál Parkfürdő a tervek szerint május 25-én nyit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában