oktatás

2021.05.27. 11:30

Ösztöndíjjal segítik a szakmaszerzést Bács-Kiskun megyében

Összesen közel százmillió forintot osztanak szét ösztöndíj formájában Bács-­Kiskun megyében 140 család között, a Magyar Államkincstár és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló képzés kere­tében. A program helyszíne Kiskunhalas lesz, és a kisgyermeket nevelő szülőket segíti a tanulmányaik befejezésében vagy a szakmaszerzésben.

Pozsgai Ákos

Kocsis Ramóna mentor és Szűcs Csaba alpolgármester

Forrás: baon.hu

A program részleteiről a Rostás László Cigány Közösségi Házban tartottak tájékoztatót az elmúlt napokban. A foglalkoztatás növelése, a hátrányos helyzetben lévő kisgyermekes szülők munkaerőpiacra való visszajuttatása a célja a Magyar Államkincstár és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. közös programjának, amely 140 fő számára nyújtana kézzelfogható segítséget a megyében – mondta Szűcs Csaba, Kiskunhalas szociális és foglalkoztatási ügyekért is felelős alpolgármestere.

A városvezető elmondta, hogy Kiskunhalas lett a helyszíne annak a hét hónapra tervezett képzésnek, amely során szakmához juthatnak a jelentkezők.

A képzésben részt vevők a program ideje alatt összesen 700 ezer forint ösztöndíjat kapnak, ebből havonta 60 ezer forintot fizetnek ki, a sikeres vizsga végén pedig további 280 ezer forintot.

Kocsis Ramóna, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. mentora rámutatott:

elsősorban olyan kisgyermeket nevelő szülőknek szeretnének segíteni, akik alacsony iskolai végzettségűek vagy nem rendelkeznek szakképzettséggel.

A képzésre az jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban vagy gyermeknevelési támogatásban részesül, Magyarország területén, de nem Budapesten vagy Pest megyében él, rendelkezik ügyfélkapu-regisztrációval és bankszámlával, iskolai végzettsége nem haladja meg a középfokú végzettséget.

– A hét hónapon át tartó tanfolyam helyszíne a Rostás László Cigány Közösségi Ház lesz, és hetente két alkalommal zajlik majd az oktatás. A képzés során olyan szakmához juthatnak a tanfolyamon részt vevők, amelyek keresettek a térségben, így például állatgondozó, csontozó szakmunkás, parkgondozó, mezőgazdasági munkás, vágóhídi munkás, háztartásvezető, raktáros és dajka – mondta el Kocsis Ramóna.

A képzésre június közepéig lehet jelentkezni Kiskunhalason, a Tó utcai cigány közösségi házban, munkanapokon 8 és 12 óra között. A tervek szerint a tanfolyamot augusztusban szeretnék elindítani – hangzott el a tájékoztatón.

Kocsis Ramóna mentor és Szűcs Csaba alpolgármester
Fotó: baon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában