BÁCS-KISKUN

2021.05.09. 20:03

Költési időszakban ne vágjuk ki a fákat és a bokrokat!

A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokorkivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek. Ez ugyanis a védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges elüldözését és akár sérülését, pusztulását okozza, de társadalmi összefogással, felelős állampolgárként a hatóságokkal együttműködve tehetünk ez ellen.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2018 júniusában elindította kampányát a rossz fa- és bokorkivágási szokások felszámolásáért. Fő partnerük a lakosság és a média. Évente két-három alkalommal adnak ki sajtóközleményt és kommunikálnak az interneten kiemelten a témáról. Novemberben és január végén arra hívták fel a figyelmet, hogy ilyenkor kellene elvégezni a tervezhető zöldfelületi munkákat, április-májusban pedig arra figyelmeztetnek, hogy ez akkortól káros a fák és bokrok kivágása, gallyazása.

A rengeteg lakossági jelzés hatására például Budapesten a FŐKERT 2020. májusában bejelentette, hogy változtat az eddigi gallyazási gyakorlatán. Hasonló társadalmi szintű változást sikerült elérniük a fecskefészkek költési időszakban történő leverése és a vízimadarak etetése kapcsán is.

Ezek az eddig elért eredmények is igazolják, hogy van értelme tenni, a megfelelő módon és helyen jelezni és bejelenteni a negatív tapasztalatokat, mert csak így van esély a változásra.

Költési időszakban miért rossz?

Már márciusban elkezdik építeni fészküket a bokros és fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak, április második felétől június elejéig pedig kiköltik a tojásokat és nevelik a fiókákat. Egyes fajoknak másodköltése is van június-júliusban. A tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak. Ezért az ebben az időszakban végzett, különösen a nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások, valamint a kísérő munkálatok, például a faanyag kihordása, minden esetben és biztosra vehetően védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges elhullását, sérülését okozza, továbbá az élőhelyüket is károsítja. Ez pedig ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal is, melyekről részletesebben az mme.hu-n olvashatunk.

Fotó: Orbán Zoltán

Ha indokolt, végezzék el a munkát a nyugalmi időszakban!

A fás szárú növényzet, a fák és bokrok kivágása sokszor indokolt lehet a bel- és külterületeken egyaránt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület leírja, hogy a bel- és árvízkár megelőzését szolgáló csatorna- és hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózat nyomvonalán túlnövő, vagy éppen az értékes gyepterületeket elfoglaló fás szárú vegetáció az emberi létesítmények funkcióját, illetve az élőhelyek fenntartását akadályozza, így önmagában ezen esetekben a fakivágások igénye nem kérdőjelezhető meg. Ezek a munkák, különösen tömeges nagyságrendben, jól tervezhető és ütemezhető az őszi-téli időszakra a bel- és külterületeken egyaránt.

Mit tegyünk, mit tehetünk mi?

Napjainkban egyre több helyen láthatjuk, hogy sokan károsítják a természetet bokor- és fakivágással, sajnos a törvényi tiltás önmagában nem elegendő, a hatóságok képviselői nem lehetnek mindig, mindenhol jelen.

Ezért is fontos, hogyha bárki ilyenfajta pusztítást lát, értesítse a hatóságokat. Az egyesület összegyűjtötte, hogy mi ennek a menete:

  • Bizonyító fotók készítése.
  • Néhány soros tájékoztató e-mail küldése a helyszín, időpont, cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, ennek hiányában a hivatal központi címére.

  • Leggyorsabban úgy találjuk meg a megyei illetékes főosztályt, ha a Google keresőben keresünk rá a város és a főosztály neve szerint. például: Budapest+környezetvédelmi és természetvédelmi főosztály. A bejelentést másolatként érdemes a területileg illetékes nemzeti park-igazgatóság címére is eljuttatni.

    Önkormányzati érintettség esetén a levél címzettjei közé a polgármestert is érdemes felvenni!

    A bejelentés megérkezéséről, majd a vizsgálat eredményéről a hatóság válasz e-maileket küld.

  • Amennyiben ilyen megerősítő visszajelzést nem kapunk, vagy bármilyen okból azt gyanítjuk, hogy a bejelentésünk nem jut, nem jutott célba, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához fordulhatunk a fent leírt módon.
  • Ha gyors, szinte azonnali intézkedés szükséges, akkor az írásos bejelentés előtt vagy azzal párhuzamosan hívjuk telefonon a területileg illetékes nemzeti park-igazgatóságot, és az őrszolgálatnak jelezve a problémát kérjük a segítségüket.
  • Ez a követendő eljárás bármely természetkárosítás észlelése, illetve ennek belátható veszélye, például költési időszakban végzett fa- és bokroskivágás, partifecske és gyurgyalag partfal megsemmisítés, fehérgólya-fészek leszakadása, madarak áramütése (különösen tömeges előfordulás), védett tőrösdarazsak elpusztítása esetén is!

    Borítóképünk illusztráció.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában