galériával

2021.05.10. 06:55

Erdei tanösvényt alakítottak ki Csemőn

Több, egymásra épülő pályázat nyomán, összesen négy év alatt valósult meg a csemői erdő ölelésében megépült Öko-Centrum, mely a napokban befejezett tanösvénnyel nyerte el végső formáját – tájékoztatta a baon.hu-t dr. Lakos Roland, Csemő polgármestere.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Az Öko-Centrum fejlesztése még 2017-ben kezdődött el, amikor pályázati úton kulturális kiállítóhellyé bővítették a korábban vadászházként használt épületet. Egy 40 fő befogadására alkalmas, kiállítóhelyként is használt nagytermet alakítottak ki az épületben, fent pedig galériát az erdei táborozóknak. Az erdei házban van még konyha, étkező és az emeleten pedig két szoba nappalival, mosdókkal. Az épületet előadások, továbbképzések helyszíneként is használják majd. Korszerű energetikával tervezték, napelemrendszer kapott helyet rajta és modern hőszivattyús rendszeren alapul a gépészete.

A településvezetés célja, hogy az Öko-Centrum a csemői családok és a községbe látogató turisták kedvelt közösségi helyévé váljon.

Ehhez adott egy gyönyörű erdei udvar is, ahol íjászpálya, főzősziget, szaletli, bio kerti tó, játszótér, és az iskolai órákat színesítendő szabadtéri tanterem is várja a kilátogatókat. A komfortos szabadidő eltöltéséhez hozzájárul, hogy udvari mosdó is helyet kapott a területen.

Mindez most kiegészült egy 260 méteres erdei tanösvénnyel, melyet a turisztikai vonzerő növelését célzó Aktív turisztikai fejlesztés című, csaknem négy és fél millió forintból megvalósult LEADER-pályázat keretében alakítottak ki. A tanösvényt interaktív bemutatótáblákkal és állatsziluettekkel látták el, melyeken keresztül megismerhetik a látogatók az erdő őshonos emlőseit és madarait.

Fotó: Bús Csaba

Lakos Roland elmondta, hogy a komplexum alkalmas arra, hogy a környezetismeret- és testnevelésórákat ott tarthassák meg jó időben, és békeidőben nyaranta megtartott erdei tábor befogadására is lehetőséget nyújt. Ezenkívül a hely a jövőben felnőtt- és szakképzési helyszínként is szolgál majd.

– Évtizedek óta kiemelt önkormányzati cél, hogy az óvodában és az iskolában 11 olyan évet adjunk a csemői gyerekeknek, mely során nem érzik azt, hogy nem városi oktatási intézménybe járnak. Ezt a feladatot álmodtuk tovább azzal, hogy a bölcsődétől a szakmáig szeretnénk helyben megteremteni a tanulás lehetőségét fiataljainknak. Ezért a most épülő bölcsőde mellett a Ceglédi Szakképzési Centrummal együttműködve szakmatanulási lehetőség indításán is dolgozunk településünkön. Az elméleti órák megtartásához nyújt majd kiváló helyszínt az Öko-Centrum – tette hozzá Lakos Roland.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában