Kecskemét

2021.05.02. 06:55

Elszaporodtak a patkányok a Kiskertváros egyik utcájában

Ijesztő mértékben megsokasodtak a patkányok Kecskemét-Kiskertváros egyik utcájában, vélhetőleg az egyik ház udvarán felhalmozott rengeteg szemét miatt.

Hraskó István

Olvasónk attól tart, hogy a patkányok bevackolnak a könnyűszerkezetes házukba

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Egy édesanya kereste meg szerkesztőségünket a Kiskertvárosból (régebbi, ismertebb nevén a Halasi úti hobbisorról), hogy utcájuk egyik portáján, sarokszomszédjuknál rengeteg a szemét, mert az ott élő hölgynek nincs szerződése a hulladékelszállításra, így minden szemetet a kertbe hord ki. Főleg a kiürült konzervdobozok és a műanyag palackok halmozódtak fel. Mint Katalintól megtudtuk, mindez már öt-hat éve tart, és a szemét nemcsak esztétikailag nem nyújt kellemes látványt, de vélhetően kiváló menedéket és táplálékot biztosít a patkányoknak is.

– Mi tavaly júliusban vettük meg a telket, kijöttünk a panelből, hogy a kislányom kertben tudjon játszani, de már nem merem kiengedni, mert a patkányok napi szinten itt rohangálnak.

Tartok attól is, hogy a gyermek elmondja a bölcsiben – mit fognak a dajkák gondolni, milyen körülmények között élünk? – mondta kétségbeesetten az anyuka. Legjobban attól tartanak, hogy a rágcsálók bevackolnak könnyűszerkezetes házukba és nagy károkat okoznak. A patkányok a szomszédban élő házaspár tyúkjai közül már többet elpusztítottak, ha kiöntik a tápot a baromfinak, rögtön falkában megjelennek.

Az édesanya a problémák miatt megkereste az önkormányzatot és a kormányhivatalt is, de sokáig nem történt előrelépés. Majd végül március elején tartottak ellenőrzést.

– Távol áll tőlem, hogy bárkit támadjak, próbáltunk beszélni a hölggyel, de nem érdekli a dolog. Azt mondja, nincs pénze a szemételszállításra, de a helyzet így borzasztó

– panaszolta.

Az ügyben tájékoztatást kértünk a megyei kormányhivataltól. Mint válaszukban írták: ha lakásban vagy a hozzá tartozó ingatlanon a hulladékgyűjtés jogszabályi rendelkezéseit olyan súlyosan sértik meg, hogy közegészségügyi veszély keletkezik, a járási hivatal népegészségügyi osztálya – vagy környezetvédelmi veszély esetén a környezetvédelmi hatóság – helyszíni ellenőrzést végez, és hatáskörében eljárva intézkedik a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében.

– Közegészségügyi veszély esetén az egészségügyi kártevők elleni védekezésről, a költségek fedezéséről, valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa, fenntartója köteles gondoskodni – közölte a kormányhivatal. Ha az illető az előírtaknak nem tesz eleget, a járási hivatal kötelezi a kártevők elleni védekezésre. Ezt főszabály szerint saját maga is elvégezheti, ha az irtáshoz rendelkezik a szükséges, jogszabályban előírt személyi és tárgyi feltételekkel. Ha nem, a hatóság elrendeli hivatásos szakvállalkozó bevonását, a költségét a tulajdonosnak kell fizetnie.

Olvasónk attól tart, hogy a patkányok bevackolnak a könnyűszerkezetes házukba
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A szemétre rátérve: ez év március 16. előtti bejelentés esetén még a település jegyzője járt el, most már a kormányhivatal.

– Ha a kivizsgálás eredménye alapján a bejelentés tartalma megalapozottnak minősíthető, úgy a hatóság a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladékok tekintetében (magánterületen is) hivatalból hulladékgazdálkodási hatósági eljárást indít. A döntésében a hatóság kötelező határozatot ad ki és a hulladék elszállíttatására, kezeltetésére a kötelezett személynek 15 nap áll a rendelkezésére. Az önkéntes teljesítés elmulasztása esetében végrehajtással összefüggő szankcionálásra kerülhet sor – válaszolt a kormányhivatal.

Katalintól megtudtuk, mióta megkereste szerkesztőségünket, kicsit felgyorsultak az események, a szemetet elkezdték elvinni a szomszéd udvaráról. Keddi dátummal megkapta Schweibertné dr. Sólyom Ildikó járási tiszti főorvos levelét is, melyből kiderül: legutóbbi szemléjük alkalmával nem volt otthon a szemetes portán lakó hölgy, de telefonon azt ígérte, hogy a hétvégéken folyamatosan tisztítja az udvart, és az összes hulladékot elszállítják, az utcáról is jól látható, hogy a konzervdobozokat már elvitték. A tiszti főorvosi tájékoztatás szerint Katalin bejelentése alapján a népegészségügyi osztály „hatáskörébe tartozó hatósági eljárás indítására okot adó körülmény nem merült fel, mely alapján a közérdekű bejelentés kivizsgálását lezártnak tekintem”. Olvasónk azonban továbbra sem nyugodt, attól tart, a patkányinvázió így sem fog megszűnni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában