Kecskemét

2021.05.21. 18:44

Egyre népszerűbbek a Babaprogramok a könyvtárakban

A minőségi idő eltöltésének lehetőségét nyújtják az országos Babaolvasó programok. Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban is hosszú évek óta népszerűek a baba-mamás programok.

Sebestyén Hajnalka

Kecskeméten, Lajosmizsén és Tiszakécskén is nőtt a lakosság száma az elmúlt harminc esztendőben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A napokban – online formában – országos szakmai napot tartottak a babaprogramokat tartó és azok után élénken érdeklődő könyvtárosok. Az esemény elsődleges célja mint mindig, most is a jó gyakorlatok bemutatása és a tapasztalatátadás volt.

Töretlen népszerűségnek örvendenek azok a könyvtárban helyet kapó, 3 év alattiaknak szóló programok, amelyek célja támogatni a gyermekek egészséges fejlődését és a szülők hozzájuk való kapcsolódását.

Lelkesedésben, kreativitásban és ötletekben a könyvtárosok sosem szenvedtek hiányt, az ehhez szükséges olvasásnépszerűsítő és promóciós anyagokat pedig az Informatikai és Könyvtári Szövetség tette és teszi mindmáig elérhetővé. Az ötletgazda a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár volt, mellyel szoros együttműködésben áll a szövetség.

A házigazda szerepét ezúttal a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár vállalta magára, a jó gyakorlatokról és tapasztalatokról pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmények képviselői számoltak be. Ezzel kapcsolatban számos jó példa elhangzott az online fórumon. A Babaolvasó programok egyik nagy vonzereje, hogy minőségi idő eltöltésének lehetőségét adja az anyukáknak és gyermekeknek. A Kerekítő foglalkozásokon használt magyar népi mondókák és gyermekdalok segítenek a szülőknek megoldani a mindennapos mini drámákat, valamint megkönnyítik az anyák gyermekükhöz való kapcsolódását. Fontosnak ítélik meg, hogy minél fiatalabb korban kezdjék el az idegen nyelvvel való ismerkedést. A zeneterápiával pedig a 2-3 éves korban kiütköző fejlődési disszonanciákat felismerhetik, és még idejében megoldást kereshetnek annak korrigálására.

Elsődleges lépések egyikének tartják, hogy minden könyvtárban alakítsanak ki gyereksarkot, valamint fókuszáljanak azokra a fejlesztésekre, mellyel az adott intézmény családbarát szolgáltatóhellyé válhat. Hiszen a könyvtár nemcsak a felnőttek számára tudásbázis, mert itt a gyermekek fejlődési szakaszainak megfelelő olvasmányok is a szülők rendelkezésére állnak, ezért már pár hónapos kortól megkezdődhet a könyvekkel való ismerkedés és az olvasóvá nevelés folyamata. Így pedig már tényleg csak a könyvtárosokon múlik, hogyha a lehetőségek adottak, minél színesebb, fantáziadúsabb programokkal képesek legyenek megszólítani az anyákat és rajtuk keresztül gyermekeiket, azaz a jövő könyvtárhasználóit és olvasóit.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában