kecskemét / galériával

2021.05.29. 11:30

Az Állatfarmot viszi színpadra a Ciróka Bábszínház társulata

Premier és vendégelőadás is lesz vasárnap, azaz gyereknapon a kecskeméti Ciróka Bábszínházban: délelőtt bábtáncoltatás furulya­szóra Keresztes Nagy Árpád előadásában, délután pedig az Állatfarmot mutatják be középiskolásoknak, Orwell azonos című regénye alapján.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Végre ismét élő előadásoknak örülhetnek a bábszínházrajongók Kecskeméten is. A Ciróka társulata vasárnapra – gyereknapra – a kisebb nézőknek és a nagyobb tinédzsereknek is készül darabbal.

Krisztus urunk és a furulya címmel 10:30 órától Keresztes Nagy Árpád bábtáncoltatós előadását láthatják a családok. A meséből kiderül, hogyan és kitől kapta a magyar juhász a furulyát, de kobozpengés, furulyaszó és ördögi dudanóták is lesznek.

Feldíszített udvar fogadja majd a gyerekeket, akik nemcsak az előadás élményét, hanem egy titkokkal teli cirókás zsákbamacskát is hazavihetnek.

Praktikus és fontos információ, hogy az érvényben lévő szabályoknak megfelelően a felnőtt nézőktől védettségi igazolványt kérnek, ami a személyivel együtt érvényes. Az óvintézkedések is még érvényben vannak, azaz hatéves kor felett kérik a maszk használatát, az udvaron kialakított nézőtéren pedig az ültetés távolságtartással történik.

Ugyancsak vasárnap lesz egy premier is: 18 órakor zártkörű bemutató előadás keretében nézheti meg egy középiskolás osztály az Állatfarm című osztálytermi produkciót, Vidovszky György rendezésében, George Orwell azonos című regénye alapján. A drámapedagógiai foglalkozással egybekötött előadás célja nem a szatirikus regény színpadi illusztrálása, hanem a történet tartalmi kérdéseire való koncentrálás. A darab nem történelmi parabola, hanem jelen idejű játék a regény alapkérdéseiről: hatalomról, egyenlőségről, korrupcióról és manipulációról. Négy színész folyamatosan szerepköröket váltva, időnként a nézőket is bevonva idézi fel az egykor volt Állat­farm történetét. A felmerülő közösségi és erkölcsi dilemmákat pedig feldolgozó foglalkozás keretében vitatják meg a diákokkal.

Vasárnap délután mutatják be az Állatfarmot a középiskolás korosztálynak
Fotó: Bús Csaba

A neves rendező, Vidovszky György már több művet vitt színpadra a kecskeméti bábszínházban. Ő rendezte a Hamupipőkét, a Lúdas Matyit és A lepkeoroszlánt is, utóbbival három éve a Ciróka elnyerte az Üveghegy díjat a Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén.

Az Állatfarm látványvilágát Mát­ra­völgyi Ákos tervezte, zenéjét Monori András, a koreográfiát pedig Gyevi-Bíró Eszter jegyzi. Az előadást Fülöp József, Krucsó Júlia Rita, Lend­váczky Zoltán és Szörényi Júlia játsszák.

– Bár a műhelymunkák és az egymást követő próbafolyamatok izgalmas kihívást jelentettek, a társulat már nagyon várta a nézőkkel való találkozást. Izgatottan készülünk a gyermeknapra és az esti bemutatóra, hiszen közönség nélkül nincs színház! – mondta Kiszely Ágnes igazgató. Hozzátette: június folyamán a hétvégi előadások mellett az évad során elmaradt bérletes előadások is helyet kapnak, ezzel lassan visszatér a megszokott élet és a gyerekzsivaj a Ciróka Bábszínház épületébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában