galériával

2021.05.22. 19:14

Átadták az Szent István Egyházközség új közösségi házát Félegyházán

Dupla ünnepet tartottak az egyház születésnapján a kiskunfélegyházi Szent István egyházközségben szombaton.

Vajda Piroska

Negyvennyolc fiatal részesült a bérmálás szentségében azon az ünnepi szentmisén, amelyet dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek celebrált az Újtemplomban. A főpásztor a pünkösdi ünnepség keretében az egyházközség új közösségi házát is megszentelte. Az esemény vendége volt Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője is.

A szombati ünnepi szentmise keretében fülöpjakabi, félegyházi és kunszállási fiatalok részesültek a bérmálás szentségében és váltak a katolikus egyház felnőtt tagjaivá. Bábel Balázs érsek szentbeszédében arra biztatta a bérmálkozó fiatalokat, bátran kérjék a Szentlélek ajándékait, hogy az értelem, a tudomány, a bölcsesség, a lelki erősség, az istenfélelem, a jótanács és a jámborság birtokában szolgálni tudják közösségeiket. Mint mondta, nem lehet mindenki nagy művész, sikeres sportoló vagy tudós, de jó mindenki lehet. Arra kérte a bérmálkozókat, hogy a Szentlélek ajándékainak birtokában legyenek a másik ember segítségére, adottságaikkal ajándékozzák meg a többieket, így építsék azt a közösséget, amelyikhez tartoznak.

A kapcsolatokat erősíti a közösségi ház

A Szent István egyházközségben már évtizedekkel ezelőtt megfogalmazódott egy közösségi ház építésének a gondolata. A régóta dédelgetett terv most kézzelfoghatóvá vált. A kétszintes közösségi ház alig egy év alatt épült meg köszönhetően Lezsák Sándor országgyűlési képviselő közreműködésének. A magyar kormány ugyanis 50 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz, amit a helyi önkormányzat szintén ugyanennyivel támogatott. Ezt egészítette ki a hívek közel 20 millió forintos adománya – hangzott el a közösségi ház átadási ünnepségén. Hajagos Gyula plébános köszönetet mondott mindenkinek, aki a beruházás megvalósításában részt vett. Kiemelte Gémes Gábor munkáját, aki a kivitelező, Leg-Festő-Szint Kft. vezetőjeként irányította a munkálatokat.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség parlamenti képviselője köszöntőjében hangsúlyozta,

olyan időben valósult meg az egyházközség álma, amikor egy tömeggyilkos, a koronavírus fenyegetettségében élünk.

Olyan időben valósult meg a közösségi ház, amikor Nyugat-Európában mecsetek építenek és templomokat rombolnak. Olyan időben, valósult meg, amikor itt a Kárpát-medencében, Magyarországon 3000 templomot újítottak fel az elmúlt 10 esztendőben. A honatya azt is elmondta, hogy ebben az évben a kormány döntése alapján 26,5 milliárd forintot fordítanak templomok, közösségi házak felújítására. Ez közel 1800 templom felújítását jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában