Kecskemét

2021.05.07. 14:01

A műtétek után nagy segítséget jelent a kisállat-fizioterápia

A kisállat-fizioterápia a házi kedvenceket sújtó, zömében mozgásszervi betegségek megelőzésében és az állatorvosi műtétek utáni rehabilitációban jelenthet nagy segítséget. A kecskeméti Varga Nikolett kutya-fizioterapeuta munkája nyomán már bénult eb is lábra állt és törött szárnyú gólya is újra a levegőbe emelkedett. A fizioterápia még a reménytelennek tűnő esetekben is hatásos lehet.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Egy eddig kevéssé közismert, de csodaszámba menő gyógyulásokat is eredményező módszert ismerhetnek meg azok a gazdik, akik az Argos Állatvédelmi Egyesület foglalkozásaira és kutyaiskolájába látogatnak. A kisállatgyógytorna célja a házikedvencekre leselkedő mozgásszervi megbetegedések megelőzése, illetve az állatorvosi műtétek utáni rehabilitáció gyorsítása, sikeresebbé tétele.

– A fizioterápia nem önálló gyógyító tevékenység, hanem az állatorvosi munkát egészíti ki. A terápiás tervet minden esetben az állatorvos diagnózisára alapozva állítjuk fel. Leggyakoribb a gyógyászati célú alkalmazása, amikor fizioterápiával a műtét utáni felépülést gyorsítjuk meg.

A terápiás tervet az állatorvosi diagnózisra alapozva állítjuk fel, minden esetben az adott kedvenc állapotát, korát és egyéb jellemzőjét figyelembe véve

– mondta Varga Nikolett kisállat-fizioterapeuta.

Varga Nikolett Elivel, a 11 éves keverék szuka kutyával
Fotó: Horváth Péter

Miben segíthet a fizioterápia?

A fizioterápia gyógyírt jelenthet az ortopédiai traumák, a neurológiai megbetegedések, például porckorongsérv, perifériás idegsérülések gyógyításában, de az idős állatok mozgásszervi problémáit is enyhítheti vagy megszüntetheti. Főleg kutyák szenvednek a különböző ízületi megbetegedésektől és számos fajtának megvan a maga fajtabetegsége, ami sok esetben akár bénulást is eredményezhet.

A fizioterápia egyik kulcsszava az izomépítés

– Nagyon sok, talán a legtöbb kedvenceinket érintő mozgásszervi betegség megelőzhető mozgással és a problémás terület körüli izomépítéssel, ugyanis az izom segíti a test stabilitását, így az ízületekét is. Számos betegség a gyenge izmok következtében jelentkező stabilitáshiány miatt alakul ki – mutatott rá a fizioterapeuta.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen foglalkozást?

Fotó: Horváth Péter

– A foglalkozás mindig bemelegítő masszírozással kezdődik, amit nagyon szeretnek a kutyák. Ezt követően instabil eszközön, például részlegesen felfújt matracon vagy ülőpárnán kell egyensúlyoznia az állatnak. Ez folyamatos izommunkára készteti a házikedvencet, ami olyan az állat számára, mint az embernek a súlyzós edzés. Általában 10–15 perc után a legmozgékonyabb kutya is elfárad ettől. Nagyon fontos a fokozatosság, és az, hogy ne terheljük túl a beteg végtagot vagy testtájat – mondta Varga Nikolett, majd hozzátette: minden kezelés egyénre szabott, ugyanakkor hangsúlyozta a szakember, hogy ő egyedül nem tud csodát tenni: ez a gazdival közös csapatmunka; megmutatja neki gyakorlatokat, melyeket azután ő végez a fizioterapeuta felügyeletével.

A kecskeméti fizioterapeuta kiemelte, hogy általában négy-hat hét alatt újraépíthetők az izmok a problémás területen, de fel kell készülni arra, hogy a súlyosabb esetekben, például egy gerincsérvnél több hónap, adott esetben egy év is lehet a teljes gyógyulási idő.

A fizioterápia nem csodaszer, de majdnem

A kétes kimenetelű állatorvosi beavatkozások esetén is sokszor menthetők a kedvencek, ezért a szakember azt tanácsolja a gazdiknak, hogy még a reménytelennek látszó helyzetekben se keseredjenek el, hanem keressenek fel valakit az ország számos fizioterapeutája közül, akik mind kiváló szakemberek.

Fotó: Horváth Péter

Varga Nikolett elmondta, hogy menthetetlennek tűnő esetekkel is ért már el sikereket.

– Egy több csigolyát érintő porckorongsérvvel küzdő kutyához évek óta járok. Nem voltak kilátásai a gyó­gyulásra, két állatorvos elaltatást javasolt, egy pedig 10 százalék esélyt látott arra, hogy az állat valaha lábra álljon. A hosszú kezelés során a gazdi nagyon kitartóan csinálta vele a házi feladatokat és újra járt a kutyus. A javulás során a rossz gerincen ismét kialakult egy sérv, amit újabb műtét követett, de már lábon van és dolgozunk tovább vele. Az ilyen esetek mindig sikerélményt adnak – mondta a fizioterapeuta, de felidézte annak a yorkshire terriernek az esetét is, akinek teljesen elsorvadt lábizmait építették újra.

Nem csak kutyák gyó­gyulását segítik a fizio­terapeuták: Varga Nikolett mágnesterápiával újra működésre bírta egy áramütött gólya bénult szárnyát, rendszeresen felkeresik macskatulajdonosok, sőt már tengerimalacot is gyógyított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában