galériával / videóval

2021.05.10. 10:35

A madarak és a fák védelme mindannyiunk közös érdeke

Május 10 a természet és az élővilág védelmének napja. Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet erre a jeles napra, hiszen környezetünk védelme mindannyiunk közös feladata.

Várkonyi Rozália

A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe. Ennek a napnak a célja, hogy megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom – legfőképp az ifjúság – természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa és elmélyítse. Minden év május 10-én ünnepeljük ezt a napot. A hagyomány már több mint százéves. Megszervezésének közvetlen előzménye a mezőgazdaságra hasznos madarak védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény, mely után Chernel István ornitológus még ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját.

1906. április 27-én Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletet adott ki, amely szerint e napon eper- vagy más gyümölcsfákat kellett ültetni, öntözni és meg kellett emlékezni a hasznos madarakról. Az állatvédő egyesület és a Magyar Ornitológiai Központ – Hermann Ottó irányításával – jelentősen támogatta e nemes mozgalmat.

Klebelsberg Kuno 1931-es rendeletéből kiderül, hogy az emléknap az amerikai Madarak napja (Birds day) és a Fák napja (Arbor day) alapján született meg.

A XX. század első felében minden évben megtartották ezt az ünnepet, de a II. világháború után feledésbe merült, csak 1994-ben vált ismét országos mozgalommá. 1996-ban kormányrendeletet adtak ki, amely arról szól, hogy a korábban május elején, változó időpontban megtartott jeles nap megünneplése május 10-e legyen.

Mi is megemlékezünk erre a jeles napra videónkkal és képgalériánkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában