helyi járatok

2021.05.19. 11:25

A Kodály téri buszmegállóhely marad a végállomás Kecskeméten

Állandó végállomássá válik a Kodály Zoltán téri – a vasútállomásnál lévő – csoportos buszmegállóhely – közölte a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft.

Hraskó István

Helyközi buszmegálló a vasútállomásnál Kecskeméten.

Fotó: Bús Csaba

Az 1, 2D, 2S, 7, 7C, 12D, 15, 19, 21, 21D, 22, 25, 32 jelzésű helyi autóbuszjáratok részére június 1-jétől állandó végállomásként hirdetik meg a Kodály Zoltán téri megállóhelyet – adta hírül a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. (KeKo). Mint közösségi oldalukon írják, az érintett autóbuszjáratok menetrendjéből a jelenlegi gyakorlathoz igazodóan kivezetik a Noszlopy Gáspár park elnevezésű végállomást. Az érintett vonalak indulási időpontjaiban nem történik módosítás, a Vasútállomás megállóhelyről való indulások megegyeznek a már megszokott Noszlopy Gáspár parki időpontokkal.

Mindez tehát azt jelenti, hogy hivatalos menetrendet a mindennapi élethez igazítják, hiszen a helyi autóbuszok már most sem használják a Noszlopy parkban lévő buszállomást.

Mint emlékezetes, a fennálló problémák miatt a kecskeméti képviselő-testület 2018 decem­berében úgy döntött, hogy nem köt szerződést a DAKK-kal a 2019–20-as évekre.

A városvezetés már ekkor elkezdte a felkészülést, hogy elindítsa Kecskemét saját közlekedési cégét, a KeKo-t. 2019 átmeneti év volt, a törvény szerint a korábbi szolgáltató ugyanis ekkor még köteles volt biztosítani a buszközlekedést. Ugyanebben az évben a DAKK-ot integrálták a Volánbuszba.

2019 utolsó napjaiban derült ki, hogy a Volánbusz a személyszállítási törvény alapján kiszámolt díjnál körülbelül huszonötször többet (15 millió helyett több mint 300 milliót) kért a Noszlopy parki helyi pályaudvar használatáért a KeKo közszolgáltatási partnerétől, a buszokat és buszvezetőket biztosító Inter Tan-Ker Zrt.-től. Ekkor született az a döntés, hogy nem kötnek ennyiért szerződést a Volánbusszal, és a Vasútkertben jelölnek ki új kocsiállásokat. A város ugyanakkor jelezte a Volánbusznak, hogy a pályaudvarnak vannak olyan részei, amelyek önkormányzati tulajdonban vannak. A vitás kérdésekről elindult az egyeztetés.

Dr. Homoki Tamás alpolgármester a márciusban hírportálunknak adott interjújában elmondta, a visszajelzések arról tanúskodnak, hogy a kecskeméti utasok megszokták az új helyszínt, és nem feltétlen vágynak vissza a Noszlopy Gáspár parkba. Mivel lassan talán elkezdődhet az intermodális csomópont területének kialakítása, így nem is lenne már érdemes a megállókat újra visszaköltöztetni. Gyakorlatilag a mostani menetrendi változás teszi hivatalosan lezárttá azt, ami eddig ideiglenes volt, de működőképes a gyakorlatban.

– Zajlik az intermodális csomópont előkészítése és tervezése, már csak emiatt sem indokolt a megállókat visszaköltöztetni a Noszlopy parkba. Ráadásul az utasoktól semmilyen panasz, kifogás nem érkezett a mostani vasútkerti helyükkel kapcsolatban, talán ezt jobban is szeretik. Így úgy döntöttünk, nem változtatunk – erősítette meg kedden dr. Homoki Tamás alpolgármester. Kérdésünkre hozzátette: továbbra is zajlanak az egyeztetések több témában a Volánbusszal, de megállapodás még nem jött létre.

Helyközi buszmegálló a vasútállomásnál Kecskeméten.
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában