pilóták

2021.05.01. 06:55

A járvány a kecskeméti bázis életére is kihat

A koronavírus-járvány a kecskeméti repülőbázis életét sem könnyíti meg, jó néhány nemzetközi gyakorlat elmarad, vagy nem tudnak rajta részt venni a magyar pilóták. Arra voltunk kíváncsiak, a hajózók jártasságának fenntartásában és kiképzésében mindez mekkora hátrányt okoz.

Hraskó István

A járvány miatt nem csökkenhet a hajózók repülési ideje, a kiképzésre a lehetőségek megvannak

Forrás: PN-archív

Fotó: Bús Csaba

Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka így nyilatkozott hírportálunknak: – A vírushelyzet miatt valóban több betervezett nemzetközi repülőképzésünk, -gyakorlatunk elmaradt, illetve áttervezésre került, azonban a hazai repülőkiképzéshez a feltételek adottak. Tehát fent tudjuk tartani a jártasságainkat, és a vadászrepülők tekintetében a képességeink elmélyítésével tudunk foglalkozni, valamint képezzük új pilótáinkat a szállítórepülőkre. A remény megvan bennünk és a terveink is készen állnak, hogy az év második felében már újra részt vehetünk nemzetközi gyakorlatokon is – mondta el a parancsnok. Hozzátette, van több esemény is kilátásban, de a pandémia alakulását figyelembe véve csak akkor jelennek meg a magyar hajózók, ha az a hazai kötelességeik – főként a légvédelmi szolgálat – ellátását nem veszélyezteti.

Ugrik Csaba dandártábornok kérdésünkre kijelentette: mivel NATO-tagállam révén készen kell állniuk a koalíciós partnerekkel közös feladat-végrehajtásra, ezért természetesen hiányzik a más nemzetekkel való együttműködés lehetősége.

– Ugyanakkor az alapvető nemzeti feladataink megkövetelik, hogy önmagunkban is megálljuk a helyünket. Most ezekre kell koncentrálni, ennek fényében határoztam meg a kiképzési célkitűzéseket

– hangsúlyozta a bázisparancsnok.

Felvetettük, hogy a járvány miatt csökkenhet-e a hajózók repült ideje, kell-e tartani attól, hogy laikusan fogalmazva kijönnek a gyakorlatból. A válasz határozott nem: a kiképzésre a lehetőségek megvannak, már több mint egyéves tapasztalattal rendelkeznek a korlátozó intézkedésekkel és azok eredményei­vel kapcsolatban, és ez is alátámasztja, hogy a pilóták ebben a helyzetben is fenn tudják tartani jártasságukat.

Ahogy arról már többször írtunk, a járvány miatt a bázison szigorú intézkedések vannak rendszeresítve. A parancsnok kijelentette: ezeket az állomány igen fegyelmezetten be is tartja, hisz mindenkinek az az érdeke, hogy figyeljen magára és ezzel együtt másokra is. Továbbra is kötelező a maszkviselés, a távolságtartás. Ha valaki az óvintézkedések ellenére mégis megfertőződik, a rendszeres szűrővizsgálatokkal gyorsan elkülönítik, az esetleges kontaktokkal együtt, ami ritkának tekinthető. Az alakulatnak nőttek az elmúlt egy évben a terhei, hiszen alapfeladatuk mellett továbbra is részt vesznek a határvédelmi, a kórházkisegítő-kórházparancsnoki és járőrfeladatokban is.

A járvány miatt nem csökkenhet a hajózók repülési ideje, a kiképzésre a lehetőségek megvannak
Fotó: Bús Csaba / PN-archív

Az általánosan a Magyar Honvédségre vonatkozó korlátozó intézkedéseken túl is vezettek be szabályokat, hogy csökkentsék a tömeges megbetegedések esélyét és mindig legyen olyan állományuk, amely hadra fogható.

– Itt olyan extra intézkedésekre kell gondolni, mint a rendszeres tesztelés, a csoportbontás alkalmazása, a szállító-repülőgépeink fertőtlenítése, de volt olyan eset is, hogy a szállítórepülő személyzet speciális védőfelszerelésben hajtotta végre feladatát – nyilatkozta Ugrik Csaba dandártábornok.

Borítóképünk archív felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában