SZENVEDÉLY

2021.05.31. 11:25

A dohányzó ember sokat kockáztat

Ha a dohányzásról és a betegségekről beszélünk, majdnem mindenkinek a tüdőrák képe ugrik be először. De emellett nagyon gyakori az ajak, a szájnyálkahártya, a nyelv, a garat és a gégerák előfordulása is. Egy biztos: a dohányzó ember sokat kockáztat a szenvedélye miatt.

Gál Csaba

Forrás: shutterstock.com

– Talán meglepő, de a nikotin érszűkítő hatása okoz a legtöbb elváltozást a dohányos ember szervezetében – mondta el kérdésünkre Dr. Szilágyi Annamária háziorvos. – A néma gyilkosként is emlegethetnénk, mivel észrevétlenül olyan mértékben rontja a létfontosságú szervek (szív, vese, agy), valamint a végtagok keringését, aminek a következménye tartós életminőségromlás, de gyakori sajnos a fatális kimenetel is.

A háziorvos elmondta, a szívinfarktus, az agyi infarktus az ereink betegsége.

Ha a koronáriák, vagy az agyi erek beszűkülnek, esetleg elzáródnak, a mögötte lévő terület elhal. Ezt nevezzük infarktusnak.

Az érszűkületet okozó koleszterin-felrakódások az erek falában beszűkítik az erek keresztmetszetét. A nikotin érszűkítő hatása ezt a szűkületet fokozza.

Jelenleg több mint egymilliárd ember füstöl világszerte, az előrejelzések szerint pedig ez a szám öt éven belül megháromszorozódhat.

A szakemberek úgy vélik, az új dohányosok 80 százaléka a fejlődő országokból kerül majd ki. A statisztikák szerint évente ötmillió ember halála vezethető vissza a dohányzás ártalmaira, a cigaretta ugyanis több mint négyezer különböző, a szervezet számára káros vegyi anyagot tartalmaz.

A magyarországi 7., 8. és 9. osztályosok tizenegy százaléka mindig úgy érzi, hogy reggel rögtön rá kell gyújtania /Illusztráció: shutterstock.com/

Hazánkban minden harmadik felnőtt gyújt rá rendszeresen, s minden ötödik ember a dohányzás következtében hal meg. A Dohányzás Fókuszpont 2020-as Magyarországi Ifjúsági Dohányzás Felmérése szerint a 7., 8. és 9. osztályosok több mint harminc százaléka már kipróbálta a dohányzást, három százalékuk naponta dohányzik és tizenkét százalékuk alkalmi dohányzó.

A megkérdezett fiatalok negyvenegy százaléka már megpróbált legalább egyszer leszokni az elmúlt évben a dohányzásról és tizenegy százalékuk mindig úgy érzi, hogy reggel rögtön rá kell gyújtania. A tanulmány a megelőzést is vizsgálta, melyből kiderült hogy ötvennégy százalékuk már részt vett az osztályban olyan egészségfejlesztési programon, amely a dohányzás ártalmairól is szólt és negyvenkét százalékuk részt vett oktatáson ebben a tanévben a dohányzás hatásairól.

– Fontos következménye a cigarettázó életmódnak a vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának és biohasznosulásának romlása is. A dohányos emberek többsége krónikus hörgőgyulladásban szenved. Több évtizedes dohányzás után szinte elkerülhetetlen a COPD ( krónikus obstruktív tüdőbetegség) ezen betegcsoportban és a felsőlégúti fertőzésekkel szemben is sokkal fogékonyabb a cigarettázó egyén – mondta el Dr. Szilágyi Annamária.

A dohányzásról csak az tud leszokni, aki saját maga szeretné!

– A család, a barátok nyomása, akarata kevés ebben a történetben. Észérvekkel elmondjuk a kockázatokat, veszélyeket, de az egyén mérlegel az előnyök és hátrányok között. A függősség ellen csak erős elhatározottsággal lehet harcolni – emelte ki a háziorvos.

A szakemberek szerint ezt a függősséget is csak a teljes elhagyással lehet tartósan megszüntetni /Fotó: shutterstock.com/

Dr. Szilágyi Annamária tapasztalatai szerint a munkahelyeken és a vendéglátóhelyeken történt korlátozások jótékony hatással voltak a dohányzás leszoktatásában. Vannak olyan betegei, akik emiatt szoktak le.

– Sajnos még mindig nagyon nagy „divat” a cigaretta. Optimistán talán enyhe csökkenő tendenciáról számolhatok be, 20-30 éves viszonylatban. A szívem szakad meg, amikor dohányzó kismamát vagy gyereket, fiatalt látok. Talán akkor lesz itthon változás, ha már „ciki” lesz dohányozni a fiatalok körében! Reménykedem abban, hogy megélem azt a kort!

A dóziscsökkentés hosszú távon nem megoldás

Dr. Szilágyi Annamária szerint a pszichológia, a csoportterápiák azok az utak, amelyek működőképesek a leszoktatásban. Ehhez tudnak segítséget adni nikotinos tapaszok, rágók formájában, illetve létezik már olyan tabletta is, melynek szedése esetén a beteg nem kívánja a cigarettát. Persze mindezekhez elhatározás is szükséges, mert anélkül egyik sem működik. Szakemberek véleménye szerint ezt a függősséget is csak a teljes elhagyással lehet tartósan megszüntetni.

Világszerte közel nyolcszázmillió ember szeretne leszokni

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta május 31-e a Dohányzásmentes Világnap. Az évről-évre megrendezésre kerülő programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire. A koronavírus-járvány oda vezetett, hogy dohányzók milliói akarnak leszokni. A dohányzásról való leszokás azonban kihívást jelent, különösen a járvány által okozott további társadalmi és gazdasági stressz miatt. A 2021-es világnap jelmondata: Vállalja a leszokást!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában