galériával

2021.04.08. 06:55

Tovább szépül Csemő, több beruházás is megvalósulhat

Befejeződött a Központi Egészségház gyermekrendelő részének energetikai korszerűsítése, illetve több beruházás is zajlik egyidejűleg Csemőn, az ország egyik legvirágosabb településén – tájékoztatta a baon.hu-t dr. Lakos Roland, Csemő polgármestere.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A közelmúltban teljes energetikai korszerűsítésen esett át az egészségház gyermekrendelője a Magyar Falu Program pályázatából, melyen 25 millió forintot nyert a település a beruházásra. Kicserélték az épület tetejét, majd az új tetőzetre napelemes rendszert telepítettek. Új nyílászárókat kapott az intézmény, és a korszerűsítés utolsó ütemében homlokzati szigetelés került az épületre. Az önkormányzat önerőből kiszélesítette a mozgáskorlátozottaknak kialakított feljárót, és a rendelő környezetét is rendezte: új csobogót építettek, egységes díszburkolatot és kerékpártárolót alakítottak ki, örökzöldeket telepítettek, illetve hamarosan padokat helyeznek ki.

A Magyar Falu Program keretében 50 millió forintra nyújtott be pályázatot az önkormányzat.

A forrásból a polgármesteri hivatal épületét bővítik. Erre azért van szükség, mert Csemőben nincs művelődési ház, sem sportcsarnok és a 266 négyzetméteres könnyűszerkezetes épületrész kulturális programoknak és sporteseményeknek, edzéseknek is otthont ad majd. A munkálatok nyár elején elkezdődnek és várhatóan őszig tartanak.

Szintén a Magyar Falu Program pályázatából, közel ötmillió forintból négy szabvány szerinti játékeszközt telepítenek a Nefelejcs Óvoda és Mini Bölcsőde udvarán. A tereprendezés múlt héten kezdődött, az eszközöket már telepítették, és a jövő héten befejeződnek a munkálatok. Lakos Roland elmondta: az elhelyezésnél ügyeltek arra, hogy megmaradjon a többi játék használhatósága, és azt is szem előtt tartották, hogy a legkevesebb zöldfelületet érintse a bővítés.

Az önkormányzat a Pénzügyminisztérium pályázatán 75 millió forintot nyert kétcsoportos minibölcsőde építésére. A leendő bölcsőde a Piac utcában, a hajdani kisvasúthoz tartozó épületben kap helyet, melyet átépítenek és kibővítenek. A munkálatok már elkezdődtek, jelenleg az alapozás folyik. A tervek szerint idén befejezik az építkezést, azonban a tartalékokhoz is hozzá kell nyúlni, mert 2018-as a pályázat és azóta emelkedtek az építőipari anyagok árai. A polgármester elmondta, hogy egy nyolceszközös sportpark is épül a településen, központi megvalósítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában