Magyar Közút

2021.04.30. 08:44

Több mint huszonnégy tonna hulladékot gyűjtöttek össze megyénkben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaszi hulladékgyűjtési kampánya során április 12. és 16. között a társaság mérnökségei az országos közutak menti illegális szemét összegyűjtésére fókuszáltak. A kedvezőtlen időjárási körülmények mellett is néhány nap alatt 3200 köbméternyi, 650 tonnányi hulladékot szállítottak el hivatalos lerakóhelyre a szakemberek.

baon.hu

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt. Facebook-oldala

A közútkezelő 94 mérnöksége közel 1500 helyszínen, egymástól eltérő útszakaszon, csomópontban és pihenőhelyen szedték a szemetet. A mentesített szakaszok felét (53 százalék) mellékutak tették ki, a harmadát (36 százalék) a főúthálózat jelentette, a fennmaradó rész (11 százalék) pedig gyorsforgalmi út volt. Alig 5 nap alatt mintegy 3200 köbméter szabálytalanul kidobott hulladékot szállítottak hivatalos hulladék lerakóhelyre, hulladékkezelő központba, amely közel 650 tonna szemét ártalmatlanítását jelenti. A mérnökségi brigádok teljes munkaidőben végezték az elszórt és jogellenesen elhelyezett hulladék eltakarítását, a munkából a közfoglalkoztatási programban résztvevők is kivették a részüket. Így elmondható, hogy csaknem 49 ezer munkaórát fordítottak a munkában résztvevők a feladat teljesítésére. A legtöbb hulladékot egyébként Pest, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megye országos útjai mellőli területéről gyűjtötték össze.

Általánosságban elmondható, hogy valamennyi szakaszon jellemző volt a közlekedők által, az utazásuk során elszórt hulladék jelenléte: PET palack, fém italos doboz, cigarettás doboz, autózás közben fogyasztható élelmiszerek csomagolása. A nagyforgalmú utaknál, autópályáknál és a határátkelőknél vívnak a leginkább szélmalomharcot a szakemberek ezzel a típusú hulladékkal. A pihenőhelyeken a társaság hulladékgyűjtő edényei mellé halmozva, útcsatlakozásoknál, földutak mentén, hóvédő erdősávok mögötti területeken volt a legtöbb illegálisan lerakott szemét. A hulladék összetétele ugyanakkor vegyes képet mutat: háztartási gépek, építési-bontási, lomtalanításból származó hulladékok, zöldhulladék, használt gumiabroncsok szerepelnek a toplistán, de sok esetben találtak a közutasok különböző veszélyes hulladékokat is és sajnos már megszokottnak mondható az állati tetemek jelenléte is.

Bács-Kiskun megyében 24,36 tonna szemetet gyűjtött össze a Magyar Közút Nonprofit Zrt..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában