Kecskemét

2021.04.27. 13:57

Sokallják a szennyvízcsatorna kiépítésének költségeit a lakók

Ingatlanonként 460 ezer forintos hozzájárulással járhat a szennyvízgyűjtő csatorna kiépítése Kecskeméten, a Halasi úti hobbiknál, és ebben a rákötés még nincs is benne. A lakók felháborodtak, szerintük irreálisan magas ez az összeg. Az ügyben tájékoztatást kértünk az önkormányzattól.

Hraskó István

A Halasi úti hobbik, új nevén a Kiskertváros, Kecskemét legdinamikusabban fejlődő lakóövezete

Fotó: Hraskó István

Régóta várják már a szennyvízelvezetés megoldását a Halasi úti hobbisoron – új keletű nevén a Kiskertvárosban élők. A tíz éve belterületi státuszba került városrész az utóbbi időben igen népszerű lett, sokan építkeztek itt. Most esély nyílik a további fejlődésére, és hogy megszabaduljanak a lakók a szippantással járó kellemetlenségektől, de úgy tűnik, nem lesz olcsó mulatság.

Több kiskertvárosi olvasónk megkereste szerkesztőségünket, hogy megkapták az önkormányzat értesítését, miszerint a Citromfű és Virágvölgy utcai szakaszon, azaz a városrész autópályához közelebb eső felén az év második felében elkezdődik a csatornázás. A beruházás a gyűjtőcsatorna, a szennyvízátemelő és bekötőcsatorna ingatlanhatárig történő kiépítését (valamint igény esetén a tisztítóakna elhelyezését) tartalmazza.

Mindez a tájékoztatás szerint ingatlanonként 460 ezer forint közművesítési hozzájárulással jár. Ezt mindenkinek ki kell fizetnie, függetlenül attól, hogy a tulajdonos igényli-e a bekötést (ez nem kötelező).

A gyűjtőcsatornára való rácsatlakozás költsége még ezen felül van, a lakóknak ezt saját erőből kell fizetniük. A levél szerint a tulajdonosoknak 30 napjuk van, hogy visszajelezzenek, kérik-e a szennyvízbekötés kiépítését. Aki nem, annak a csatorna üzembe helyezését követő 90. naptól talajterhelési díjat kell fizetnie, amely Kecskeméten köbméterenként 1800 forint. A levél még kitér arra, hogy akinek a 460 ezer forint egyösszegű kifizetése nehézséget jelentene, részletfizetést kérhet, jövedelemigazolással és közüzemi számlákkal alátámasztva.

A kötelező hozzájárulás mértéke nagy indulatokat kavart a lakók körében, sokan felháborodtak rajta.

– Úgy tudtam, korábban 200 ezer forint körüli összegről volt szó. Hogy majdnem félmillióba kerüljön rákötés nélkül a csatornázás, ez nonszensz. Más településeken tudtommal jóval olcsóbb volt. Ha kérjük a bekötést, akkor ennek körülbelül a duplájára kell számítani. Részletfizetés ide vagy oda, ezt hogy fizeti ki például egy nyugdíjas, vagy akinek hitele van? – mondta el hírportálunknak egy Sárga­rózsa utcai lakó, kijelentve: ő biztos nem él a lehetőséggel, inkább akkor marad a szippantásnál. Számítása szerint a csatornázás amúgy is csak 20–25 év múlva fog megtérülni anyagilag. Más úgy fogalmazott: egy 200–250 ezres összeg is fájna, de azt elfogadná, a közölt 460 ezres viszont irreális. Többen pedig sérelmezik, hogy a levélben nincs részletezve, miért ekkora a költség, és hogy egyáltalán mit lehet tudni a beruházás műszaki paramétereiről, valamint a közbeszerzésről.

A témában az önkormányzattól is kértünk tájékoztatást. A megkapott válasz hangsúlyozza: csatornázás most csak a Citromfű és a Virágvölgy utca közötti szakaszon valósul meg, így azok kaptak értesítést, akik ezen a területen élnek. Az önkormányzat azt is kiemeli: a levél alapján még semmilyen fizetési kötelezettség nem keletkezik, mindössze egy figyelemfelhívásról van szó, hogy az érintetteknek legyen elég idejük felkészülni. A hozzájárulás megfizetése a beruházás befejezését követően lesz esedékes, várhatóan 2022 második félévében, vagyis a lakóknak még több mint egy évük áll rendelkezésre az összeg előteremtésére. A részletfizetési kedvezményt pedig akár több évre is lehet majd kérni.

– A lakosságtól elvárt hozzájárulás a beruházás költségeivel van arányban. Az előzetes kalkulációk szerint nettó 375 millió forintba fog kerülni a beruházás. Az érintett területen 275 ingatlan van. Az egy ingatlanra jutó áfa nélküli beruházási költség több mint 1,3 millió forint – emeli ki az önkormányzat. Azt is hozzáteszik, hogy

az elmúlt két-három évben más kecskeméti helyszíneken végzett csatornázások során is megközelítőleg ekkora volt a hozzájárulás.

Így például a Sutusfaluban lévő Kőrózsa utcában 459 ezer forint/ingatlan, a műkertvárosi Tündérfürt utcában portánként 448 ezer, a hunyadivárosi Márai Sándor utcában pedig 454 ezer forint/ingatlan. Az önkormányzat azt is hangsúlyozza: ha a közbeszerzés eredményeként a bekerülési költség kisebb lesz, természetesen a hozzájárulás összege is csökkenni fog.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény egyébként úgy szól, hogyha a közművet a települési önkormányzat megvalósította, annak költségét részben vagy egészben átháríthatja. A jelenlegi kalkulációk szerint a város mintegy 75 százalékát fogja állni, a maradék 25 százalék vár az ingatlantulajdonosokra. Erről várhatóan 2022 második félévében születik döntés. Ha az előzetesen kalkulálthoz képest kisebb lesz a kivitelezés ára, akkor is tartani fogják ezt az arányszámot.

A Halasi úti hobbik, új nevén a Kiskertváros, Kecskemét legdinamikusabban fejlődő lakóövezete
Fotó: Hraskó István

Várhatóan nyár elején indul a munka

Jelenleg már a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás végénél járunk, várhatóan nyár elején tud elindulni a beruházás. Hat pályázat érkezett, az ezek közül érvényesnek tekinthető legkedvezőbb ajánlatot fogjuk kiválasztani – tájékoztatott az önkormányzat. Azt is aláhúzzák, hogy egy relatíve messze lévő városrészről van szó, ahol kevés az ingatlan – melyek értékét ugyanakkor nagyban növelheti majd, ha a városrész be lesz kapcsolva a szennyvízhálózatba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában