siker

2021.04.29. 06:55

Rangos díjat kapott a kecskeméti pedagógus, Bólya István

Helyi idő szerint vasárnap éjszaka osztotta ki a Filmakadémia az idei Oscar-díjakat. Bólya István, a Ménteleki Általános Iskola vezetője már néhány nappal korábban megkapta a maga arany szobrát: a napokban a Neteducatio szakmai zsűrije többezer pedagógus közül idén neki ítélte a Pedagógus Oscar-díjat Általános iskolai tanár kategóriában. A pedagógusokból álló zsűri szakmai szempontok szerint, illetve a jelöltekre érkezett szavazatokat figyelembe véve hirdeti ki a győztest a különböző kategóriákban.

Horváth Péter

Bólya István igazgató Általános iskola kategóriában Pedagógus Oscar versenyen a legjobb pedagógus díjat nyerte.

Fotó: Bús Csaba

Bólya István 37 éve van a tanári pályán és két éve vezeti a Vásárhelyi Pál Általános Iskola ménteleki tagintézményét.

Bólya István Pedagógus Oscar-díjat vehetett át
Fotó: Bús Csaba

– Ugyanekkora iskolában kezdtem a pedagógusi munkámat, mint a ménteleki iskola. Budapesten a Honvéd sportiskolájába jártam, majd ott kezdtem tanítani 18 évesen, akkor még képesítés nélkül – emlékezett vissza a kezdetekre.

Persze a képesítések nem várattak sokat magukra, az évtizedek alatt számos különböző, de a pedagógiához kapcsolódó képesítést szerzett. Először a Budapesti Tanítóképző Főiskolát végezte el, majd a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola következett, ahol iskolai menedzser és tantervfejlesztő tanár végzettséget szerzett. Ezt követte egy ifjúságsegítő és drogmegelőzési képzés, a felnőttképzési és köznevelési szakértő végzettség megszerzése. A pécsi egyetemen andragógus mesterdiplomát, a szegedi egyetemen vezetői diplomát szerzett.

Időközben Kecskemétre költözött és a Vásárhelyiben kezdett tanítani. A Vásárhelyiben eltöltött esztendők után egy időre elhagyta a pedagóguspályát vállalkozása kedvéért (de mellette a felnőttképzésben is dolgozott), majd a Hunyadiba tért vissza tanítani. Az ott eltöltött hét év után jött életébe a ménteleki lehetőség, amit a legjobb szakmai döntésének tart.

– Megtaláltam azt a helyet, ahol örökké maradnék. Ha lehetőségem lesz rá, innen szeretnék nyugdíjba menni. Kiváló a közösség, nagyszerű kollégákkal dolgozhatom együtt, és a tankerülettel is tökéletes az együttműködés – mondta Bólya István, akinek vezetői hitvallása, hogy egy a kollégái közül.

– Nem az irodában ülök, hanem kint a tanáriban van az asztalom, mert szeretek a pedagógusközösség része lenni.

Nem akarok olyan vezető lenni, akihez időpontot kell foglalnia a kollégájának. Egy vezető ne legyen érinthetetlen és ne akarjon mindenkit irányítani, hagyja meg a kollégái önállóságát, bízzon bennük

– vallja.

Fotó: Bús Csaba

Mint fogalmazott, pályáján mindig a kollégái és a gyerekek segítése volt a célja, és továbbra is ez vezérli. Létrehozója a legnagyobb közösségi oldalon a Pedagógusportfólió-készítés szakmai csoportnak, melynek harmincezres tagságát segíti a portfóliókészítés útvesztőjében, ezen kívül a megyei kereskedelmi és iparkamara pedagógiai és tisztítástechnológiai mestervizsga-bizottságának elnöke, valamint ágazati vizsgaelnök szociális területen.

A díj kapcsán elmondta, hogy nagy öröm számára, főként azért, mert aktív pedagógusként illették elismeréssel.

– Akkor igazi egy méltatás, amikor egy nyílt szakmai közösség díjazza az ember munkáját, objektíven, csak a szakmai kvalitásai alapján. Az külön jó, hogy nem életműdíjként, a pályafutás végén vagy azt követően ítélik oda, hanem még aktív korban, ami további lendületet ad az elkövetkezőkhöz. Ez a méntelekiektől is visszaigazolás, hiszen ők is szavaztak rám. Az is fontos, hogy nem vezetőként kaptam az elismerést – emelte ki, hozzátéve, hogy mégsem a szobor a legnagyobb elismerés, hanem az, hogy több korábbi diákja gratulált neki, és elmondták, mit vittek tovább útjukon abból, amit ő átadott nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában