Nem szükségszerű az oltási reakció

Olvasónk amiatt aggódik, hogy semmilyen mellékhatása nem volt az általa felvett két oltásnak, még a karja sem fájt. Kérdése: lehet, hogy nála nem alakult ki a védelem?

baon.hu

Békéscsaba, 2021. március 20. Pallag Andrásné ápoló beolt egy pácienst a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának elsõ adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórház oltópontján 2021. március 20-án. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

– Vannak olyanok, akik semmit nem éreznek meg a beadott védőoltást követően, és vannak olyanok, akik enyhe reakciót éreznek, de az oltási reakció egy természetes jelenség – válaszolta a beol.hu kérdésére Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. Egy olvasó ugyanis amiatt aggódott, hogy semmilyen mellékhatása nem volt az általa felvett kettő darab oltásnak, még a karja sem fájt, kérdése pedig az volt, hogy lehetséges-e, hogy nála nem alakult ki védelem.

– Nincsen összefüggés az oltási reakció, illetve a kialakult védelem között, ön azok közé a szerencsések közé tartozik, akik meg sem érezték, hogy beoltották, de ugyanúgy természetesen a szervezetében az immunválasz elindult. Tehát nem szükségszerű, hogy legyen oltási reakció, de amennyiben van, az is teljesen természetes. Ezért nem kell külön sehová sem fordulni, az oltással együtt járhat, nem szükségszerű, de gyakran előfordul, ezek általában helyi reakciók, enyhe fokú hőemelkedés, ritkán láz is előfordulhat, izomgyengeség esetleg – részletezte Müller Cecília.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában