galériával

2021.04.23. 11:30

Műfészkek várják a molnárfecskéket Kiskunfélegyházán

A Föld napja alkalmából műfecskefészkeket helyeztek ki Kiskunfélegyházán a Móravárosi Pihenőparkban. Az állványra szerelt madárbarát otthon a helyi madárbarát klub vezetőjének, Meizl Ferencnek a kezdeményezésére, számos önkéntes munkájával valósult meg. A fészkeket szerdán ünnepélyes keretek között adták át a szomszédos Platán Utcai Általános Iskola diákjainak és tanárainak, akik a jövőben a fecskefészkekről és leendő lakóiról gondoskodnak majd.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

A Móravárosi Pihenőparkban van már madárodú, madáretető és madárismertető tábla. Szerdától pedig nyolc műfecskefészek várja a hamarosan visszatérő molnárfecskéket. A szűk körű ünnepélyes átadáson Meizl Ferenc, a madárbarát klub vezetője elmondta, az esőtől védett műfészkek ideális helyet biztosítanak a molnárfecskéknek a fészekrakásra. A fészkek alá szerelt úgynevezett fecskepelenka megóvja a környezetet a lepotyogó ürüléktől, az állványon pedig ivóvizet és sárgyűjtő helyet is biztosítottak a madaraknak. A madárbarát klub vezetője arra biztatta az átadási ünnepségen részt vevő gyerekeket, hogy szüleikkel, nagyszüleikkel együtt otthonaikban is készítsenek hasonló fészkelőhelyet a fecskéknek. Nagy szükség van ezekre, mert

az elmúlt időszakban 52 százalékkal csökkent a fecskeállomány hazánkban.

Ezt a drasztikus csökkenést csak úgy tudjuk megállítani, ha összefogunk és segítünk a molnárfecskéknek – hangsúlyozta Meizl Ferenc.

Meizl Ferenc kezdeményezte a műfészkek kihelyezését
Fotó: Vajda Piroska

A Platán Utcai Általános Iskola tanárai és diákjai állandó és aktív részesei Mezil Ferenc madárbarát kezdeményezéseinek – tudtuk meg Wolnerné Vidéki Szilvia iskolaigazgatótól. Mint mondta, az iskola vezetősége fontosnak tartja a természetbarát oktatást, ezért az intézményben sokrétű ökoszemléleten alapuló tevékenység folyik, melynek a fő mozgatórugója Szunyi Anikó. A tagintézményvezető-helyettes lapunkat arról tájékoztatta, hogy az intézmény elnyerte már a madárbarát iskola, az ökoiskola és az energiahatékony iskola címet, idén pedig a fogyasztói tudatosság iskolája lettek. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy az ökoszemlélet ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is a gyerekek életének a részévé váljon.

A Bankfaluban is van fészekállvány

A félegyházi madárbarátok tavaly nyáron már kihelyeztek egy molnárfecskék költésére alkalmas műfecskefészek-állványt a Bankfaluban található gyurgyalag- és partifecske-fészkelő telepen. Abban bíznak, hogy a fecskék idén birtokba veszik és ezáltal gyarapodik a molnárfecskék hazai állománya. Jelenleg a becsült adatok szerint 27-36 ezer pár tölti a nyarat hazánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában