környezetvédelem

2021.04.02. 19:00

Megtisztítják Kelebián az egykori Tüzép-telepet és az utakat

A kelebiai önkormányzat is csatlakozott a Tisztítsuk meg az országot! programhoz.

Pozsgai Ákos

Szorgos fiatalok szedték az eldobált szemetet

Fotó: Pozsgai Ákos

A kelebiai önkormányzat is csatlakozott a Tisztítsuk meg az országot! programhoz, a település 4,9 millió forintot nyert a nagyobb hulladéklerakók felszámolására. Emellett a falu fiataljai is kiveszik a részüket a településük és környezete rendben tartásából, az elmúlt hétvégén szemétszedési akciót szerveztek a bevezető utak mentén.

Nagy érdeklődéssel zárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium illegális hulladéklerakók felszámolását célzó pályázata: a Tisztítsuk meg az országot! program részeként meghirdetett kiírásra 370 pályázat érkezett, az első ütemben 13 milliárd forintot fordít a kormány arra, hogy az erdők, folyók, vasúti és közúti létesítmények tisztábbak és az évtizedek óta, jogtalanul lerakott szeméttől mentesek legyenek.

A nyertes pályázók között van a kelebiai önkormányzat is,

4 millió 983 ezer forintot nyert, az összeget a volt Tüzép­telep kitakarítására fogják fordítani

– közölte Maczkó József polgármester, aki kiemelte, hogy a területen többek között veszélyes hulladéknak számító azbesztszármazék is található, ezért rendkívül fontos, hogy mielőbb megszabadítsák a területet a szeméttől, amit május végéig kell elvégezniük.

A polgármester elmondta azt is, hogy minden év tavaszán önkéntesek segítségével szemétszedési akciót szerveznek a Kelebiára vezető utak mentén, ahol a járművekből kidobott, valamint az illegálisan elhelyezett hulladékokat gyűjtik össze. Idén a koronavírus-járvány miatt a korábbiaknál is körültekintőbben kellett megszervezni a programot. A járványügyi szabályok szigorú betartása mellett, kétfős csoportokban indultak útnak a főként fiatalokból álló önkéntesek szombat kora délelőtt, akik arcmaszkban és védőkesztyűben szedték a szemetet műanyag zsákokba. Az összegyűlt hulladékot hétfőn az önkormányzat traktorjával gyűjtötték be, amit egyben a szerdai szemétszállítási napon visz el a hulladékgyűjtést végző szolgáltató cég jár­műve.

Szorgos fiatalok szedték az eldobált szemetet
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában