galériával

2021.04.09. 20:06

Megkezdték a veszélyes hulladék felszámolását a kiskunhalasi telepen

Munkagépek dolgoznak a Majsai úti ipari telepen, ahol öt évvel ezelőtt tárták fel a több mint ezer tonna veszélyes hulladékot, amit tíz évvel ezelőtt hagyott hátra egy ott működő, azóta felszámolt cég.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A környezetet súlyosan veszélyeztető anyagok (festékek, olajok, oldószerek, savak, vegyszerek) műanyag és fém hordókban, egyre romló állapotú tárolókban voltak elhelyezve. A veszélyes anyagok részben kijutottak a környezetbe is szennyezve a talajt különböző mértékben.

A környezetszennyező céget többször felszólították már a hatóságok a veszélyes anyagok elszállítására, de ennek sem az egykori ügyvezető, sem a későbbi tulajdonosok nem tettek eleget, így az ügy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) került végrehajtásra.

Az ügyben számos olyan környezetvédelmi és hulladékmentesítési szakkérdést kellett tisztázni az eljárás során, melyekhez a kormányhivatal és szakértő vállalkozók bevonása elengedhetetlen volt. A hulladék elszállításához olyan szakértelemre és eszközállományra van szükség, amivel a NAV nem rendelkezik, ezért azt csak külső cég bevonásával lehet elvégezni.

A munka mérete, illetve várható költsége miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a közreműködő céget közbeszerzéssel választotta ki. A hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról szóló szerződést a NAV és a nyertes vállalkozó idén februárban írta alá. A cégnek a hulladék elszállítására 120, a szakszerű tárolás melletti ártalmatlanítására további 180 napja van. A NAV félmilliárd forintra becsüli az elszállítás költségeit, amit megpróbálnak az érintett felelősökön behajtani.

A veszélyes hulladék szállításának előkészítése megkezdődött, illetve eddig a több mint ezer tonna hulladékból mintegy 200 tonnát már el is szállítottak. A fémhordók többsége olyan rossz állapotban van, hogy azokból egy nagy tartályba kell átfejteni a folyadékot, onnan pedig tartálykocsiba szivattyúzzák át, ez lassítja a kármentesítési munkálatokat. A veszélyes anyagokat fajtájuktól függően lerakóba, illetve hulladékégetőbe szállítják el.

Civil környezetvédők szerint, szükséges lenne a terület felmérése is, hogy mennyi szennyező anyag jutott a környezetbe, majd a talaj teljes kármentesítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában