sikerre hangolva

2021.04.17. 20:00

Már a 2024-es olimpián is breaktáncolna a kecskeméti együttes

Megalakult a Bács-Kiskun Megyei Break­tánc Sport Egyesület, azzal a nem titkolt céllal, hogy már a 2024-es olimpián indíthassanak versenyzőt.

Sebestyén Hajnalka

Váczi Nikolett évek óta breaktáncol

Forrás: MW

A kecskeméti TST Táncstúdió vezetője, Váczi Nikolett versenytáncos régi álma vált ezzel valóra. Teret adhat a breaktáncnak, melyet a közelmúltban olimpiai versenyszámnak választottak.

– A táncsportnak egy rendkívül látványos műfaja a break, mely nagy-nagy örömünkre a 2024-es olimpián végre bemutatkozhat. Ez óriási lehetőség. Ez a tánc, mint sportág ötvözi a klasszikus torna egyes elemeit az utcai táncok végtelen kreativitásával, mindezt olyan zenékre és effektekre, amelyek garantálják a látványos és izgalmas szórakoztatást. Miközben természetesen a résztvevők nagyon komoly sportteljesítményt nyújtanak, hiszen mind erőnlétben, mind mozgáskultúrában rendkívüli felkészülést igényel a versenyen való szereplésük – részletezte Váczi Nikolett.

A breaktánc világa már harminc évvel ezelőtt is sokat köszönhetett magyar tehetségeknek, hiszen számos formáció vált ikonikussá és legendássá a nagyvilágban. Közülük több világbajnok a mai napig is tevékenyen részt vesz a fiatalok felkészítésében.

Váczi Nikolett évek óta breaktáncol
Fotó: MW

– A világbajnokokkal való kapcsolatom ösztönzött arra, hogy kifejezetten a breaktánc oktatására és versenyzők felkészítésére létrehozzak egy önálló sportegyesületet. Célom, hogy felkaroljam azokat a tehetségeket, akiknek életkoruk és előképzettségük alapján reális esélyük lehet a 2024-es olimpiai kvóta megszerzésére. Emellett a sporttal egy új életcélt is szeretnék mutatni nekik – tette hozzá Váczi Nikolett, aki maga is kiválóan breaktáncol.

Az egyesület a Bács-Kiskun Megyei Breaktánc Sport Egyesület nevet vette fel, ezzel is jelezve majd a rangos versenyeken, hogy a régióban milyen sok a tehetség. Az egyesület létrehozásában nagy segítséget kaptak dr. Mák Kornéltól, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökétől.

Akik érdeklődnek a breaktánc iránt, azokat várják a kecskeméti TST tánciskolában.

– Első körben Kecskeméten működik az egyesület, de a későbbiekben a megye több pontján szeretnénk oktatni. Egyelőre én edzem a fiatalokat, de már folyamatban van újabb edzők felkészítése is. A break – más táncokhoz hasonlóan – sokkal több mint sport, hiszen javítja a fizikális és mentális állóképességet, a mozgáskoordinációt, valamint fejleszti a zenei és ritmusérzéket. Nem utolsósorban egy új életcélt adhat a fiataloknak, akár az utcán kallódó, hátrányos helyzetűeknek is – mondta el lapunknak Vá­czi Nikolett.

Mint ismert, tavaly de­cember elején jelentették be, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése alapján olimpiai szám lesz a break, és breaking néven bekerült a 2024-es játékok program­jába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában