KISKUNMAJSA

2021.04.05. 06:55

Kevésbé hat az ár a benzinkutak forgalmára

A jövedékiadó-változás miatt április első napjától csökkent az üzemanyagok átlagára. A benzin literenkénti ára bruttó 6 forinttal, a gázolaj bruttó 12 forinttal lett olcsóbb. Az üzemanyagárak így literenként 420 forint körül járnak.

Tapodi Kálmán

A jövedékiadó-változás miatt április első napjától csökkent az üzemanyagok átlagára

Forrás: MW

Fotó: Cseh Gábor

Egy évvel ezelőtt még 300 forint alá is csökkent az üzemanyagok literenkénti ára, de azóta jelentős volt a drágulás. Az üzemanyagkutak forgalmán mindez alig érzékelhető.

– Ugyanúgy jönnek az emberek, akkor is, ha áremelés van és akkor is, ha csökkennek az üzemanyagok árai – mondja a majsai Éva Tank egyik kútkezelője, aki hozzátette: a fogyasztók tisztában vannak a mindenkori változásokkal, és a mostaninak vélhetően örültek.

A benzinkutas szavait alátámasztandó, csütörtökön a késő délutáni órákban folyamatosan érkeztek a jár­művekkel a több mint negyedszázada létesült benzinkútra.

– Napfénnyel még nem megy a traktor

– mondta sietősen egy gazdálkodó, aki rendszeresen ott tankolja erőgépeit.

A hatalmas külterülettel rendelkező városban sokan élnek a mezőgazdaságból, és számukra sem mindegy, hogy mennyibe kerül a gázolaj, de a földekre menni kell.

– Az időszerű mezőgazdasági munkák miatt a gazdáknak szinte állandóan menniük kell. Ők nem tehetik meg, hogy nem mennek dolgozni akkor, ha mondjuk 30 forinttal emelkedett a gázolaj ára. Ha valakinek a munkájához szükséges a személygépkocsi vagy más jármű, nekik is tankolniuk kell, még ha néha bosszankodnak is az áremelések miatt – sorolta a benzinkutas.

A jövedékiadó-változás miatt április első napjától csökkent az üzemanyagok átlagára
Fotó: MW

Az ünnepi hétvége miatt több személygépkocsi is megfordult ottlétünk ideje alatt a kúton, de nem mindenki távozott teli tankkal, akadt, aki csak éppen pár liter naftát vásárolt. A „fullos” feltöltés persze a pénztárca vastagságától is függ, de hatalmas megtakarítással nem jár egy-egy kisebb árcsökkentés. Ha mondjuk most valaki 50 liter 95-ös benzint tankol, akkor durván 300 forintot spórolhat.

Az viszont nem mindegy, hogy hol töltik fel a járművek üzemanyag-tartályait, mert lényeges különbségek, akár 50 forintos eltérések is lehetnek a kutaknál. Az autópályákon továbbra is az 500 forintot közelítő literárakkal lehet találkozni a normál üzemanyagoknál is. A mostani változtatással szinte azonos szintre került a két üzemanyag átlagára: a 95-ös benzin 421 forint, a gázolaj 422 forint literenként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában