Mercedes eCitaro

2021.04.22. 09:47

Ingyenesen utazhatnak az elektromos busszal Kecskeméten

Csütörtöktől egészen május 18-ig a Zöld Busz Program keretében egy Mercedes eCitaro elektromos autóbusz közlekedik teszt jelleggel Kecskeméten, a menetrendszerinti forgalomban. Az utasok ingyen használhatják.

Hraskó István

Elektromos busz állt forgalomba Kecskemét buszközlekedésében.

Fotó: Bús Csaba

A kormány tavaly februárban jelentette be a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek fontos része a Zöld Busz program. Ennek keretében tízéves időtávban 36 milliárd forinttal támogatja a kormány az elektromos buszok beszerzését. Korábban az hangzott el, hogy tíz éven belül minden második busz környezetbarát lesz a nagyvárosok helyi közlekedésében.

Békéscsaba, Debrecen, Esztergom, Kaposvár, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, valamint a Mátrai Erőmű és térsége mellett Kecskeméten zajlik a Zöld Busz program előkészítése, egész pontosan az elektromos buszok tesztelése és a tapasztalatok gyűjtése.

A képviselő-testület tavaly szeptemberi ülésén foglalkozott a témával. Dr. Homoki Tamás alpolgármester akkor elmondta: Kecskemétnek jelenleg nem égető fontosságú új buszok beszerzésre, hiszen az ITK által leszállított 45 új busszal a nagyvárosok között a legfiatalabb járműparkkal rendelkezik a megyeszékhely. Viszont Kecskemét elkötelezettségét jól kifejezi a téma iránt, hogy benevezték a várost a programba.

A szóló Mercedes eCitaro megérkezett Zalaegerszegről Kecskemétre, és csütörtök reggel már a hírös városhoz fazonírozott köntösben jelent meg a város utcáin: középső ajtaját a Városháza díszíti. A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. (KeKo) közösség oldalán hangsúlyozta, az elektromos autóbusszal négy héten keresztül, szerdai napok kivételével minden nap találkozhatnak az utasok a helyi menetrend szerinti járatok útvonalán. A demonstrációs időszak alatt az elektromos autóbuszt díjmentesen lehet igénybe venni, a fedélzeten sem szükséges menetjegyet váltani. A KeKo honlapján és közösségi oldalán minden nap közzéteszi majd, hogy a következő napon mely vonalakon közlekedik az elektromos autóbusz. Úgy tudjuk, egy feltöltéssel 250 kilométert tud megtenni, azaz napközben nem kell majd emiatt megállnia, az előírt napi fordát teljesíteni tudja, és éjszakára teszik majd töltőre.

– Célunk, hogy a lakosok testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket, ennek egyik lépése a Kecskeméten most egy hónapig szolgálatot teljesítő Mercedes-Benz eCitaro autóbusz forgalomba állása – jelentette be Steiner Attila. Emlékeztetett, hogy hamarosan lezárul a Zöld Busz Program első pályázati felhívása, melynek keretében önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók igényelhetnek vissza nem térítendő állami támogatást elektromos autóbuszok, valamint önjáró trolibuszok beszerzéséhez. A Zöld Busz Projektiroda a járművek vásárlásához 80 százalékos támogatást nyújt, az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítéséhez pedig 60 százalékos intenzitással biztosít forrásokat.

– Mindannyiunk közös felelőssége és feladata tenni azért, hogy megőrizzük élhető városunkat. Az utóbbi időszakban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre, a klímatudatosságra, a város levegőminőségének javítására. Célunk eléréséhez elsősorban vissza kell szorítanunk a szén-dioxid-kibocsátást, amiért sokat tehetünk, ha a közösségi közlekedésbe bevonjuk a kibocsátásmentes járműveket – mondta Szemereyné Pataki Klaudia. A polgármester arra biztatja a kecskemétieket, hogy éljenek a lehetősséggel, próbálják ki az elektromos buszt és véleményüket, tapasztalataikat osszák meg másokkal is. Háláját fejezte ki a kormánynak és a minisztériumnak, hogy Kecskemét részt vehet a Zöld Busz Mintaprojektben.

Elektromos busz állt forgalomba Kecskemét buszközlekedésében
Fotó: Bús Csaba

Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv új fejezetet nyit a hazai környezetvédelemben. A kormányzati célok megvalósításához azonban arra van szükség, hogy mi mindannyian felelősséggel óvjuk szűkebb és tágabb környezetünket egyaránt – tette hozzá.

– Kecskeméten az utóbbi tíz évben jelentős lépéseket tettünk közösen, teret kapott a szemléletformálás, ezért erősödött az itt élők környezettudatossága is. 2014-ben a város életében új korszak kezdődött a 25 darab hibridhajtású autóbusz beszerzésével és forgalomba állításával. Most az elektromos autóbuszok fokozatos bevezetése lehet egy új cél – fogalmazott a képviselő.

Az eCitaro a korábbi városokban szerzett tapasztalatok szerint kilométerenként 60 forinttal olcsóbban működik, mint a dízelmotorral meghajtott járművek, és havonta 65-70 fa szén-dioxid megkötésének megfelelő károsanyagtól mentesíti a környezetet. A járművet egy 2,5 tonna súlyú lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkumulátorcsomaggal szerelték fel.

Elektromos busz állt forgalomba Kecskemét buszközlekedésében.
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában