lajosmizse / galériával

2021.04.30. 18:00

Huszonötezer hektárral nő az ország fával borított területe

Meghaladta a százmilliárd forintot az erdőtelepítésre odaítélt támogatások összege. Jelenleg több mint huszonötezer hektárnyi területen folyik a fásítás – jelentette be pénteken, Tóth Róbert lajosmizsei gazdálkodó ültetvényén Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Gulyás Sándor

Országos fásítási program Lajosmizse Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/04/30

Fotó: Gulyás Sándor

Az erdősítés a kormány zöld programjának része és jól illeszkedik a klímavédelmi akciótervbe. Kiemelt cél, hogy érdekelté tegyék a gazdálkodókat a környezeti szempontból fenntartható beruházások, fejlesztések megvalósításában. Ennek egyik fontos eleme az ország erdőterületeinek növelése.

– Az erdőtelepítésről szóló rendeletünk 2019-ben jelent meg. A támogatás iránt jelentős nagyságú érdeklődés mutatkozott, mivel sikerült olyan pénzügyi konstrukciót találni, ami jövedelmezővé teszi ezt a gazdálkodási formát.

Jelenleg 2600 gazdálkodó telepít több mint 25 ezer hektár erdőt.

A program nagyságrendjét mutatja, hogy az elmúlt időszakban 100 milliárd forintot is meghaladta az az összeg, amit az erdők telepítésére, fenntartására, ápolására biztosítunk. Különösen fontos számunkra, hogy ezeket a más mezőgazdasági művelésre nem használható területek ily módon hasznosuljanak. Az ültetvények amellett, hogy gazdasági hasznot hoznak mindazoknak, akik ápolják, művelik, szebbé teszik az emberek környezetét. A támogatási formát érdemes a jövőben is megtartani, éppen ezért emeltük meg 50 milliárd forinttal a keretet. Sok tízezer hektár erdő telepítését tudjuk támogatni, e mellé téve a településfásítási programunkat, az állami erdőgazdasági tevékenységet, így érdemben és látható módon tudjuk hazánk erdőállományát gyarapítani. Az erdőtelepítési támogatási formát a 2027-ig tartó agrárpolitikai időszakban is fenn kívánjuk tartani – hangsúlyozta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

– Az új támogatási formának köszönhetően 2019-ben megfordult az erdőtelepítési trend Magyarországon. A gazdák könnyebben el tudták dönteni, hogy a gyengén termő területeket milyen módon hasznosítsák a jövőben. Több ezren gondolták úgy, hogy megérné felhagyni a kevés eredménnyel kecsegtető mezőgazdasági tevékenységgel, helyette inkább erdőt telepíteni. A 80-130 százalékos telepítési egységáremelésnek köszönhető a korábbi 2 ezer hektáros telepítési igény 25 ezer hektárra emelkedett – emelte ki Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár.

Tóth Róbert őstermelő, családi gazdálkodó elsők között pályázott a támogatásra. Négy hektár szántőföldi művelésre alkalmatlan területet erdősített be.

Duplájára emelték a keretet

Az Agrárminisztérium a 2019 őszén indított Országfásítási Program keretében hirdette meg a Településfásítási Programot 10 ezer fő alatti települések számára. Közel ötszáz önkormányzat élt a lehetőséggel, ez idáig tizenkétezer fát ültettek el. A sikerre és a megnövekedett igényekre való tekintettel a keretösszeget az Agrárminisztérium duplájára emelte, ami így eléri az egymilliárd forintot. A regisztráció és az igénylések a tervek szerint júniusban indulnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában