galériával

2021.04.01. 06:55

Helyére került az új tiszakécskei kilátó teteje

Felhelyezték az új tiszakécskei kilátó tetejét.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A napokban felhelyezték a Miskó István sétányon épült új kilátó tetejét, ezzel elkészült a város egyik fontos turisztikai vonzerővel bíró beruházása – tájékoztatta a baon.hu-t Tóth János, Tiszakécske polgármestere.

A 14 méter talpmagasságú és 20,5 méter csúcsmagasságú (a villámhárítóval együtt 22 méteres) kilátó tereprendezési munkálatai tavaly decemberben kezdődtek el, az alapozást februárban végezték el, a terveknek megfelelően márciusban megcsinálták az ácsmunkát és rákerült a csúcs is. Az ötszintes építmény az előző, jóval alacsonyabb kilátót váltja fel, kiváló rálátást nyújtva a Tisza legnagyobb kanyarulatára.

Tóth János elmondta, még végzik az építmény körüli tereprendezést, padokat helyeznek ki a kilátó környékén és a sétány más pontjain is. A kilátó a város turisztikai fejlesztési koncepciója keretében épül meg, melynek része a kisvasút felújítása és újraindítása. A kilátó a megújuló kisvasút második megállója lesz az ötből.

Fotó: Bús Csaba

Mint arról korábban beszámoltunk, kilenc év leállást követően megújul a tiszakécskei kisvasút. Az eredetileg 1,2 kilo­méteres, keskeny nyomtávú szakasz egy részét felbontották és a megmaradó rész felújítása mellett további ezer méter új pálya épült meg. A felújításra és az új szakasz, a kilátó és a mozdonyszín építésére, valamint a gördülő szerelvény felújítására 235 millió forintot nyert a város még 2016-ban. A legutolsó indikatív ajánlatok beérkezésekor egyértelművé vált, hogy ez az összeg nem lesz elég a beruházás fedezetére, ezért tavaly tavasszal a vasúti pálya felújításához és az új szakasz megépítéséhez 222 millió forint támogatást biztosított az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A városnak 14 millió forint önerőt kellett biztosítania, hogy a projekt összesen 471 millió forintból megvalósulhasson. A Lübbecke-háznál és a tiszai üdülőterületen lévő végállomásain kívül három megállóhelye lesz a kisvasútnak. Várhatóan nyáron adják át a beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában