Hazai fejlesztésű, önjáró fertőtlenítő robotot teszteltek a halasi kórházban

A betegellátást biztonságosabbá és hatékonyabbá tevő fertőtlenítő robotot próbálhattak ki a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban a Szegedi Tudomány Oktatókórházába – számolt be róla a Kossuth Rádió Jóreggelt Magyarország! című műsora.

Mester-Horváth Nikolett

KAPOTT FOTÓ, 20210409, fertőtlenítő robot, Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, Kiskunhalas, Bács-Kiskun, Mester-Horváth Nikolett, Petőfi Népe

Forrás: Dr. Szepesvári Szabolcs

Fotó: Facebook

Az ELTE-Soft Kft. és az Európai Tudásközpont Kft. az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) oktatóival és hallgatóival közösen fejlesztették ki a ViroFighter névre keresztelt új generációs, intelligens fertőtlenítő robotot. A magyar fejlesztésű eszköz 10-12 perc alatt elvégzi azt a munkát, amit emberi erővel 1,5-2 óra alatt lehetne megcsinálni. Beszél és dolga végezetével bejelenti a tevékenység végét. Az önjáró fertőtlenítő robot áttörést jelenhet a biztonságos betegellátásban, és jelentősen visszaszoríthatja a kórházi fertőzések számát – hangzott el a közmédia műsorában.

Az UVC-germicid fényt használó fénycsövei segítségével képes az összes ismert vírus, baktérium gyors és hatékony inaktiválására. Az önjáró robottechnológiának köszönhetően automatikusan tudja bejárni műtőket, folyosókat, kórtermeket, kikerüli a bútorokat.

– Önmagát programozza és a valós időben, mesterséges intelligencián alapuló képalkotási módszer segítségével magától feltérképezi a terepet. Emellett emberfelismerési technológia van benne, így automatikusan megáll és abbahagyja a fertőtlenítést, ha embert észlel

– ismertette az eszközt Horváth Tamás, az Európai Tudásközpont Kft. kereskedelmi igazgatója

Fotó: Facebook / Dr. Szepesvári Szabolcs

A ViroFighter másik nagy előnye, hogy a tervezők az UVC fény mozgatásával elérték, hogy a robot a fénnyel körbe tudjon járni egy tárgyat, így az minden oldalról lefertőtlenítve legyen. A 20 millió forintos találmány jelenleg a világon létező legkisebb önsúllyal és mérettel rendelkező önjáró UV fertőtlenítő robot. Hatékonyságát tovább növeli, hogy akkumulátora cserélhető és 2-2,5 órát tud üzemelni.

Dr. Szepesvári Szabolcs, a halasi kórház főigazgatója a Kossuth Rádiónak elmondta: mindenképp megkeresik a módját, hogy intézményük megtudjon vásárolni egy ilyen robotot. Ebben nagy segítséget nyújthat a kórház mögött álló jelentős társadalmi támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában