galériával

2021.04.23. 06:55

Felsőlajos megtartóerejét növelik a megvalósult fejlesztések

Csütörtökön Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, valamint dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője is megtekintette a tavaly szeptem­berben megújult Felsőlajosi Könyvtárat.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A Magyar Falu Program, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében szeptem­berben megújult Felsőlajosi Könyvtárat tekintette meg csütörtökön Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, valamint dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője. Mint arról korábban beszámoltunk, a faluházban található könyvtár helyiségeinek kialakítására és felújítására 15 millió forintot nyert a település a TOP-on és a Magyar Falu Programon, a bútorokat és a kiegészítő berendezéseket pedig a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatán nyert közel hárommillió forintból szerezték be.

Gyopáros Alpár a Magyar Falu Programról szólva elmondta, hogy az a falvak fejlesztési programjai közül a legnépszerűbb, egyben a legeredményesebb is. A program otthonteremtési „lábáról”, a falusi csokról elmondta, hogy országszerte már több mint 18 ezer család igényelte a támogatási formát, melynek összege meghaladja a 100 milliárd forintot.

A program keretében valósítják meg a mellékút-felújításokat, a 2019-től 2021 végéig tartó időszakban összesen több mint háromezer kilométernyi mellékút újul meg.

A kormánybiztos kifejtette: számos támogatási célt fogalmaznak meg önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, egyházaknak vagy iskolafenntartóknak, és a 2019–2020 közötti évben 12 ezret meghaladó a nyertes pályázatok száma, melynek keretében több mint 130 milliárd forint támogatást ítéltek oda a nyerteseknek, amit a helyben fontos, régóta várt fejlesztésekre fordíthattak. Beszélt arról, hogy

fejlesztési és működési támogatást is kínálnak a falusi kisboltoknak, és hamarosan megjelenik a falusi mikrovállalkozások eszközfejlesztését, telephelyfejlesztését támogató pályázat is.

Megyénkben csaknem 600 pályázat kapott pozitív elbírálást a program első két évében, a támogatási összeg meghaladja a hatmilliárd forintot, 135 kilométernyi mellékúthálózati szakasz fejlesztése indult el és a következő egy évben ezt a számot megduplázzák.

Salacz László elmondta, hogy a Magyar Falu Program beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert egy egyszerű, jól átlátható pályázati rendszer. Kiemelte, hogy az elmúlt három évben Felsőlajoson három fejlesztés valósult meg: az óvoda és az óvoda udvarának fejlesztése, valamint a könyvtár kialakítása. Ezek olyan jelentőséggel bírnak a kistelepülés életében, melyek meghatározzák az elkövetkező éveket.

Juhász Gyula, Felsőlajos polgármestere méltatta a fejlesztési programokat és kiemelte, hogy mindez hozzájárul a település megtartóerejéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában