pályamunka

2021.04.22. 18:54

Elsők lettek az országos matematikaversenyen a félegyházi diákok

Játékelméleti stratégiák alkalmazásáról készítettek pályamunkát a tizedikes félegyházi gimnazisták.

Vajda Piroska

Balról jobbra: Barsi Dániel, Bárkányi Andrea, Horváth Csenge és Patyi Andrea

Forrás: Beküldött fotó

A Constan­tinum Katolikus Gimnázium tizedikes diákjai – Bárkányi Andrea, Horváth Csenge és Patyi Andrea – első helyezést értek el a Budapesti Műszaki Egyetem által szervezett országos matematikaverseny döntőjében. A verseny témája A mindennapok matematikája volt. Ezzel összhangban kellett a diákoknak egy olyan témát feldolgozniuk tízperces előadás formájában, amely a matematika mindennapi alkalmazását helyezi előtérbe.

A tizedikes lányok a Játékelméleti stratégiák alkalmazása az osztályközösség formálódása során témát dolgozták fel. Az előselejtező során mintegy száz pályamunka közül került az övéké döntőbe, ahol online versenyelőadás formájában kellett megvédeniük a kidolgozott témájukat. Ez olyan jól sikerült, hogy az egyetemi tanárokból álló zsűri első helyre rangsorolta a Constantinum tanulóit – tájékoztatta a baon.hu-t Barsi Dániel felkészítő tanár.

A csapat pályamunkája a fogolydilemma, a vezérürü, a gyáva nyúl és a nemek harca elnevezésű játékelméleteket dolgozta fel, illetve mutatta be a saját osztályközösségük életére formálva.

Patyi Andrea a baon.hu-nak elmondta, a játékelmélet azzal a kérdéssel foglalkozik, mi az észszerű viselkedés abban a helyzetben, mikor a résztvevők döntéseinek eredményét befolyásolja a többiek lehetséges válasza. Versenytársaival a csoportokon belüli csapdajátékok vizsgálatával arra szerettek volna rávilágítani, hogy a játékelmélet nem is áll annyira messze a valóságtól, hiszen az életben nap mint nap olyan helyzetben találhatjuk magunkat, ahol racionális döntéseket kell meghoznunk a lehető legjobb végkimenetel érdekében.

Balról jobbra: Barsi Dániel, Bárkányi Andrea, Horváth Csenge és Patyi Andrea
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában