Elindul a poszt-Covid ambulancia a Bajai Szent Rókus Kórházban

A koronavírus elleni védőoltásról, arról, hogy milyen mértékben változtatta meg az intézmény munkatársainak mindennapjait az elmúlt évben a járvány, illetve a poszt-Covid tünetekről Dr. Tóth Gábor intézményvezető főigazgatót kérdeztük.

Márton Anna

Oltásra várnak a Bajai Szent Rókus kórházban

Fotó: Márton Anna

Az elmúlt évben március első napjaiban derült ki, hogy a koronavírus-világjárvány Magyarországot is érinti. Ennek következtében radikális változás történt az egészségügyben országszerte, így a Bajai Szent Rókus Kórházban is.

– Nagyon nehéz volt az elmúlt év, főleg az utóbbi néhány hét. Óriási pszichés és fizikális terhelés jellemzi az egészségügyben dolgozók munkáját – tudtuk meg Dr. Tóth Gábor intézményvezető főigazgatótól.

– Nem szabad elfelejteni, hogy a betegellátást, a járóbeteg-ellátást ugyanúgy folytattuk, ezen kívül még kialakítottunk egy Covid-osztályt, ahol gyógyítjuk a betegeket. A kórház dolgozóit rosszul érintette a változás, de az első sokkból kikerülve, néhány hét után már egy kicsit mindenki fellélegzett. Sajnos ősszel újra megnőtt a betegek száma – részletezte az intézményvezető. Megtudtuk továbbá, hogy a kiskunhalasi kórházat is segítik: többen is dolgoznak ott, idén januártól pedig már az oltakozásban is részt vesz a Bajai Szent Rókus Kórház minden dolgozója.

– A korábbi feladataink szinte megkétszereződtek, de elmondhatom, hogy a kórház dolgozói lelkiismeretesen állnak a munkához. Igaz, mostanra már szemmel látható, hogy mind mentálisan, mind fizikálisan fárad a csapat a nagy nyomás miatt. Fontosnak tartom azonban kiemelni, hogy mindenki részt vesz az ellátásban; az összes kórházi dolgozó jelen van az oltópontokon, a Covid-osztályon és a Covid-sürgősségin is, amiért hálás vagyok. Csak a legnagyobb elismerés hangján szólhatok minden kollégáról, dolgozóról – emelte ki a főigazgató.

Oltásra várnak a Bajai Szent Rókus kórházban
Fotó: Márton Anna

2020 márciusában miniszteri határozattal jelölték ki a Bajai Szent Rókus Kórházat járványkórháznak, ahol jelenleg 224 ágyat működtetnek és ebből 39 intenzív terápiás ágy.

– Arra még nem volt példa, hogy minden ágyon feküdt volna beteg, és nagyon kérem a jó Istent, hogy soha ne is legyen ilyen. Ugyanakkor a Covid-terápiás osztályon való munka komoly megterhelés a kórház dolgozóinak, ez tagadhatatlan tény. Az utóbbi hetekben drámaian megnőtt a koronavírusos betegek száma – mondta el Dr. Tóth Gábor, majd hozzátette: jelenleg kizárólag a kórházi dolgozók segítenek az oltakozásban, de tervben van, hogy további orvosi és szakdolgozói személyzet bevonására is sor kerül.

– Amennyiben az oltásra jelentkezők száma folyamatosan nőni fog, szükségünk lesz a segítségre. Baján tíz oltópontot alakítottunk ki, de mindig csak annyit nyitunk meg, amennyire aznap szükség van. Az utóbbi időben jól láthatóan mindenki elfogadta, hogy hiába jön korábban, nem kerül be hamarabb, ezért mindenki a megadott időre érkezik a védőoltás felvételére. Elkerülhető a torlódás, ha mindenki betartja az időpontokat – hangsúlyozta Dr. Tóth Gábor, majd hozzátette: már több, mint tízezer védőoltást adtak be.

A Bajai Szent Rókus Kórházba négyféle oltóanyag érkezett.

Dr. Tóth Gábor főigazgató és Dr. Erős Anikó adjunktus
Fotó: Márton Anna

Mint megtudtuk, az oltási kedv folyamatosan növekszik a lakosság körében. Dr. Tóth Gábor szerint, aki nem veszi fel a védőoltást, óriási veszélynek teszi ki magát. Az elmúlt hónapok alapján úgy látják, ha egy családban valaki koronavírusos beteg volt, ott a család többi tagja kérdés nélkül bejelentkezik az oltásra.

– Azt kell megértenie az emberek, hogy ha nem veszik fel a védőoltást, nagyon-nagy veszélynek teszik ki önmagukat. A Covid-megbetegedés bármely életkorban minimum öt napig tart, de gyakran két-három hétig is kezelik a kórházban a betegeket – mondta el a főigazgató. – A szkeptikusoknak szeretném elmondani, hogy a magyar az egyik legszebb nyelv a világon és mindenre van saját szavunk, kifejezésünk:

ezt az oltást védőoltásnak hívják, ez véd bennünket.

Attól véd, hogy megbetegedjünk, ám ha mégis megbetegszünk, sokkal de sokkal kevésbé lesz agresszív a vírus lefolyása. Kevesebb tünetünk lesz és sokkal több esélyünk arra, hogy későbbi szövődmények nélkül meggyógyuljunk a betegségből – hangsúlyozta Dr. Tóth Gábor főigazgató.

– A poszt-Covid szindróma egy létező dolog; mentális, pszichés és fizikális tünetegyüttes. Nem szabad félvállról venni! Az a gondolkodás, hogy „ha átestem a koronavíruson, az védettséget jelent”, nem jó megközelítés. Kórházunk a poszt-Covid betegek gondozására is felkészült, és részben már működtetünk ilyen ambulanciát – mondta el Dr. Tóth Gábor intézményvezető főigazgató.

Mint megtudtuk, a Bajai Szent Rókus Kórház dolgozói a Covid-ellátásban résztvevőket tavaly óta kiemelt odafigyeléssel, pszichiátriai tanácsadással, tudatos táplálkozással segítik a munkájukban. Egy újabb lehetőség pedig a jövőben a kismamákat érinti: azokat, akik a második és harmadik trimeszterben járnak, a Bajai Szent Rókus Kórházban szeretettel fogadják és védőoltásukról gondoskodnak.

A kórházba való belépés előtt kérdőívet kell kitölteni a bejáratnál
Fotó: Márton Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában