BÁCS-KISKUN

2021.04.13. 11:30

Egyre többen választanak alternatív megoldást a cigaretta helyett

Folyamatosan drágulnak a dohánytermékek, és áprilisban újabb drasztikus áremelkedést tapasztalhattak a dohányosok, melynek nyomán 1800 forintot is elkérhetnek egy doboz cigarettáért. Mind többen választják a leszokás útját, melyben elektromos cigaretták, nikotinos tapaszok és rágógumik segítik őket, és az is látszik, hogy zsugorodik a hagyományos dohányáruk piaca.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A dohányzás lassan a luxustevékenységek körébe tartozik, hiszen nemcsak egészségükkel fizetnek a dohányosok a füstölésért, hanem egyre mélyebben kell a pénztárcájukba nyúlniuk. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisa alapján e hónaptól a cigaretták átlagára 1700 forint lett, de a drágábbak dobozáért 1800 forintot elkérhetnek a dohányboltokban. A drágulás annak köszönhető, hogy hazánknak is teljesítenie kell az Európai Unió dohányadó-irányelve szerinti minimumelvárást, ami azt jelenti, hogy a cigaretták adóterhének el kell érnie az áruk 60 százalékát, ezért emelkedik a dohánytermékek jövedékiadó-tartalma.

Olcsóbb az elektromos

A legutóbbi, áprilisi áremelés valakit a leszokás felé terelt.

– Több mint 20 éve dohányoztam, amikor a hetekben a leszokás mellett döntöttem. Egyrészt a fizetésem olyan jelentős százalékát költöttem cigarettára, ami elfogadhatatlan, másrészt nem akarok meghalni – fogalmazott egy 38 kecskeméti férfi, aki azóta az elektromos cigarettát használja, melynek számos előnyét kiemelte.

– A hagyományos cigaretta árának mintegy 20 százalékába kerül csupán, és sokkal jobban érzem magam, amióta ezt szívom. Ez az út a végleges leszokáshoz – mondta a férfi.

Valaki az anyagi áldozat árán is kitart szenvedélye mellett. Egy fiatal hölgy az áremelés ellenére sem szándékozik leszokni a cigarettáról.

– Kigazdálkodom, majd máson spórolok – világított rá tömören a megoldásra.

Egyre népszerűbbek a hevítéses dohánytermékek

A kecskeméti Szöllősi Balázs, a Spiritstore ügyvezetője több dohányboltot is üzemeltet a megyeszékhelyen. Tapasztalata szerint az áremelés nem hat bátorítólag a fogyasztókra.

– Minden áremelésnél vannak, akik azt mondják, hogy ez már túl nagy összeg számukra és abbahagyják a cigarettázást – mondta Szöllősi Balázs, hozzátéve, hogy számos eszköz áll a dohányosok rendelkezésére, ami egészségesebb alternatívát kínál számukra.

Ilyenek az elektromos és a hevített cigaretták, melyek piaca egyre bővül a hagyományos termékek rovására. Ezen belül egyre népszerűbbek a hevítéses dohánytermékek, melyek pedig az elektromos cigaretták piacából hasítanak ki mind nagyobb szeletet.

– A folyamatból az látható, hogy a hagyományos dohánytermékek piaca pár éven belül a töredékére zsugorodik. Jó eséllyel 2030-ra úgy fognak kinézni a dohányboltok, mint a műszaki áruházak: alig lesz hagyományos dohányáru, helyettük különböző kütyük közül választhatnak a fogyasztók, melyekkel eltérő módon lehet majd dohányozni. Ma már a dohányipari kiállításokon szinte nem láthatók a dohányzás hagyományos kellékei, ez a szegmens is elmegy a technológia irányába – mutatott rá a dohánypiaci tendenciára Szöllősi Balázs, hozzátéve, hogy azért jelenleg még többen fogyasztják a hagyományos dohánytermékeket, de már előzni készülnek az újgenerációs cigaretták.

Tapaszok, rágók segítik a leszokást

Dr. Gyarmati Ildikó, a kecskeméti Rákóczi Patika gyógyszerésze kérdésünkre elmondta, a nikotintartalmú tapaszok és rágógumik népszerűek a leszokást választók körében, és valódi segítséget is jelenthet abban, hogy kitartsanak döntésükben. Az újabb dohányáremelés hatása még nem érződik az ilyen termékek iránti keresleten.

– Januárban többen keresik a leszokást segítő termékeket, de ez viszonylag visszaáll a megszokott szintre. Az utóbbi éveket nézve látjuk, hogy egyre többen próbálják letenni a cigarettát, mert mindinkább törekednek az emberek az egészséges életmódra – fogalmazott Gyarmati Ildikó. A gyógyszerész tapasztalata szerint nagy segítség a helyettesítő termékek alkalmazása.

– A tapaszok nyolc-tíz hetes periódusban alkalmazandók, egyre csökkenő hatóanyag-koncentrációban, ami gyengíti a cigaretta utáni sóvárgást – mondta a gyógyszerész, hozzátéve, hogy a nikotinos rágógumik iránti érdeklődés emelkedett, de hátrányuk, hogy azokra is rá lehet szokni, így egy idő után fokozatosan le kell tenni. Gyarmati Ildikó rávilágított, hogy a pandémiás időszakban stagnál a leszokást segítő termékek iránti érdeklődés. Valószínűleg kevesebben döntenek a leszokás mellett, hiszen most más köti le az emberek erejét, és a támogató közeg sem olyan erős, például a háziorvosok prioritása is megváltozott a járvány idején.

A folyamatok azt mutatják, hogy a hagyományos dohánytermékek piaca pár éven belül a töredékére zsugorodik

Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában