bács-kiskun

2021.04.10. 11:30

Egy kis odafigyeléssel sokat segíthetünk a közösségeknek

Május 20-ig lehet benyúj­tani a személyi jövedelemadó-bevallás tervezetét. Eddig az időpontig dönthetünk az adónk 1+1 százalékának felajánlásáról is. A civil szervezetek számára azonban évről évre egyre kevesebben ajánlják fel az egy százalékot, tavaly az adózóknak kevesebb, mint harmada élt csak a lehetőséggel.

Mester-Horváth Nikolett

A koraszülöttosztályokat sokan támogatják

Forrás: Illusztráció: Mónus Márton/MTI

Fotó: Mónus Márton

Hazánkban 1997 óta ajánlhatják fel az adót fizető állampolgárok személyi jövedelemadójuk (szja) 1 százalékát civil szervezeteknek, 1998-tól további 1 százalékot pedig az egyházak kaphatnak. A második egy százalék emellett felajánlható a 2008-ban létrehozott Nemzeti Tehetség Program részére is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évek óta ingyenesen elkészíti minden magánszemély szja-bevallás tervezetét. Tájékoztatásuk szerint idén több mint 5,4 millió adózónak a dolgát könnyítették meg ezzel. A tervezetek elektronikusan elérhetők és jóváhagyhatók az ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők részére. Aki viszont nem rendelkezik a szükséges regisztrációval, az április 15-e éjfélig kérheti a tervezet postázását.

Hiába válik azonban egyre egyszerűbbé a tervezet beadása, és vele együtt az adónk 1+1 százalékának felajánlása, messze vagyunk még attól, hogy elérjük: az adózók 100 százaléka rendelkezzen a szabadon felajánlható százalékokról. Az szja-felajánlások összege évente milliárdokkal lesz kevesebb. 2015-ben a civileknek még 2,2 millió adózó ajánlotta fel az 1 százalékot, tavaly már csak valamivel több mint 1,6 millióan éltek ezzel a lehetőséggel.

Így a közel 28 ezer civil kedvezményezettnek összesen 9,6 milliárd forint jutott, ami töredéke annak a több mint 30 milliárdnak, amit az összes adófizető magánszemély 1 százalékának felajánlása jelentene.

A legtöbben 2020-ban az Országos Mentőszolgálat Alapítványnak ajánlották fel adójuk 1 százalékát, ami több mint 231 millió forintot jelentett a szervezetnek.

Megyénkben is jelentős támogatást kaptak az életmentők: a kiskunhalasi és a kiskunfélegyházi mentőalapítványnak 4–4 millió forint, míg a Kecskeméti Mentőkért Alapítványnak 1,7 millió jutott.

A NAV tájékoztatása szerint a legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Bács-Kiskunban is hasonló tendenciát mutatnak a számok: a kecskeméti Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány 3,7 millió forintot, a Kecskeméti Gyermekosztályért Alapítvány 1,5 milliót, míg a kiskunhalasi Jobb műszer, kevesebb szenvedés Alapítvány közel 2,3 millió forintot kapott. A kiskunfélegyházi állatmenhely, a Fido Bácsi Közhasznú Alapítvány számlájára 5 millió, a Kiskunhalasi Állatvédő Egyesületére 3 millió, a bajai állatmentők, Az Út Mentén Alapítványéra pedig 2,6 millió forint érkezett tavaly.

Ezekből a magas összegekből egyértelműen látszik: mire képes az, ha minél több ember rendelkezik a jelenleg körülbelül 5–6 ezer forintot jelentő 1 százalékról.

Néhány mozdulat csupán a felajánlás megtétele, és már maga a gesztus is komoly megerősítést jelent a civil szervezeteknek a munkájuk folytatására.

De az országos szervezeteken kívül az adó 1 százalékának felajánlásával akár saját közösségük fejlődését is segíthetik az adófizető polgárok. Erre kiváló példa a tompai Városunkért Alapítvány, ami tavaly rekord magasnak számító 218 ezer forinthoz jutott a felajánlásokból. – Nagyon örültünk ennek a növekedésnek, ami körülbelül négyszerese a korábbi évek összegeinek. Azt hiszem, az emberek egyre inkább úgy gondolnak erre, mint egy hatalmas perselyre, amiben közösen gyűjtünk közös célra. Az idei felajánlásokból szeretnék új játékokat venni a játszóterekre, amikkel a helyiek eddig csak nagyvárosokban találkozhattak – mondta Hornyákné Sivók Ildikó kuratóriumi elnök.

A koraszülöttosztályokat sokan támogatják
Fotó: Illusztráció: Mónus Márton/MTI

Nő az egyházak támogatása

A vallási közösség javára tett 1 százalékos szja-felajánlást 2018 óta mindaddig auto­matikusan figyelembe veszi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amíg a felajánló újabb nyilatkozatot nem tesz, vagy korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza. A civil kedvezményezettek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára ugyanakkor továbbra is évenként kell nyilatkozni. A NAV adatai szerint az elmúlt években folyamatosan növekszik a hazai egyházaknak felajánlott adó 1 százalékok összege. Tavaly is a Magyar Katolikus Egyház kapta a legtöbb adományt, csaknem négymilliárd forintot, ami több mint 700 millióval magasabb összeg a 2019-es felajánlásokénál. A Magyarországi Református Egyház számlájára 2020-ban 1,6 milliárd forint érkezett az 1 százalékokból, ami 326 millióval több mint egy évvel korábban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában