bács-kiskun

2021.04.15. 13:47

Csütörtökön lejár a gépjárműadó első részletének befizetési határideje

A gépjárműadó első részletét 2021. április 15-éig, a másodikat pedig szeptember 15-éig kell befizetni.

baon.hu

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mint korábban írtuk, a gépjárműadó első részletének befizetési határideje idén egy hónappal kitolódott, így március 15. helyett április 15-ig esedékes.

A gép­­járműadóval kapcsolatos feladatokat idén már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el.

A Magyar Posta február közepén kezdte el az idei gépjárműadóról szóló határozatok kézbesítését. Országosan mintegy hárommillió 200 ezer gépjármű-üzembentartó érintett, ennyien kaptak a postástól személyesen átvehető, hivatalos iratot, mely részletes leírást ad a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról.

Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet banki átutalással (a pénzt a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára várják), a levélhez mellékelt csekken, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással, vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával. Ha valaki esetleg elveszítette a csekket, akkor újat a NAV ügyfélszolgálatán kérhetett, vagy kérhet még a csütörtöki nap folyamán.

Fontos: A befizetéskor az átutalási bizonylat közlemény rovatába először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, majd a jármű rendszámát. Ha ez elmarad, a hivatal nem, vagy csak késedelmesen tudja a pénzt a befizetőhöz kapcsolni.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag átutalással fizethetnek.

Az idei adómentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatai alapján a NAV automatikusan figyelembe vette, ezt nem kell újból bejelenteni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában