baja

2021.04.05. 19:16

Csordás Kevin élen végzett az országos tanulmányi versenyen

Csordás Kevin, a III. Béla Gimnázium 11. B osztályos diákja első helyezést ért el az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) fizikából. Eredménye már biztos bejutást jelent bármely felsőoktatási intézménybe. Hogy melyikbe, azt még nem döntötte el.

Rab Rita

Csordás Kevint mindig is érdekelte, hogy miként működik a körülöttünk lévő világ

Forrás: MW

– Honnan ered a természettudományok iránti érdeklődés?

– Igazából erre a kérdésre magamnak is nehezen tudok pontosan válaszolni. Egyszerűen mindig is megvolt bennem ez az érdeklődés a természet iránt, már kis korom óta is. Mindig is érdekelt, hogy miként működik a körülöttünk lévő világ.

– Először a matematika volt a nagy kedvenced. Mikor nyergeltél át a fizikára?

– Már az iskola elkezdése óta örömömet leltem a tanulásban, kezdetben a matematika volt számomra igazán érdekes, abból is rengeteg versenyen vettem részt és szereztem jó eredményeket harmadikos korom óta. Természetesen mivel fizikát csak hetedikben kezdtem el tanulni, így azelőtt nem foglalkoztam kifejezetten vele, de szívesen néztem ismeretterjesztő műsorokat, vagy olvastam ismeretterjesztő könyveket a témában. Mikor hetedikben elkezdtem fizikát is tanulni, már kezdettől fogva érdekelt és szerettem. Az első versenyemre nyolcadikban mentem, és a felkészülés alatt igazán közel kerültem a fizikához. Így ezután már kezdett egyre jobban érdekelni, és lassan átvette a matematika helyét. Természetesen a fizika a matematika nyelvén írja le a jelenségeket, így továbbra is fontos és elkerülhetetlen számomra a matematika ismerete is.

– Mit csinálsz a szabadidődben?

– Elég sok elfoglaltságom van. Az iskolai feladatok, a fizikaversenyekre való készülés, két hangszeren való tanulás, emellett még önállóan is szeretek nyelvet tanulni, így ezek a tevékenységek az időm nagy részét kiteszik. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne szeretnék én is kicsit pihentetőbb, szórakoztatóbb dolgokat csinálni. Például nagyon szeretek olvasni, vagy sorozatokat nézni. Ezek tökéletes kikapcsolódást nyújtanak a sok szellemi elfoglaltság mellé.

– Jól tudom, hogy magadtól kezdtél el spanyolt és zenét tanulni. Hogy is volt ez?

– A zene már viszonylag fiatal koromban közel került hozzám, ugyanis harmadikos koromban elkezdtem klasszikus gitárt tanulni. Ez a hangszer végigkísért az iskolai éveimen és még a mai napig tanulom. Ám nyolcadikos korom környékén elkezdett egyre jobban megtetszeni a zongora is. Ebben például szerepe volt az osztálytermünkben lévő régi pianínónak is, ugyanis régen rendszeresen volt, hogy órák után ott maradtam a teremben, hogy az internetről letöltött kották segítségével gyakorolhassak. Ezután elhatároztam, hogy komolyabban is szeretnék megtanulni zongorázni, így kilencediktől már beiratkoztam zongoraórákra is.

– És a nyelv­tanulás?

– A nyelvekkel is már viszonylag korán jó kapcsolatom alakult ki. Az iskolában én németet tanulok első osztály óta, de alsó tagozatos koromban jártam angolszakkörre is, melyen nem mondanám, hogy kifejezetten sokat tanultam a nyelvről, de megadta azt a kezdő löketet, hogy elkezdjek ezzel is foglalkozni. Igazából így az első nyelv, amit már javarészt egyedül tanultam, az az angol volt, mellyel szerintem viszonylag egyszerű dolgom volt, hiszen manapság az angol mindenhol körülvesz bennünket, így nagyon könnyen ragadt rám mindenhonnan a nyelv. Hetedikes koromban le is tettem egy középfokú nyelvvizsgát angolból, és ezután nem sokkal jött az ötlet, hogy elkezdek spanyolul tanulni. A spanyol már régóta érdekelt, nagyon tetszett a hangzása, kifejezett szép nyelvnek találom, így kézenfekvő volt, hogy azt tanuljam. A nyelvtanulás során voltak időszakok, amikor kevesebbet, de voltak olyan időszakok is, amikor pedig kifejezetten sokat foglalkoztam vele, így ma már kijelenthetem, hogy jól megértem és beszélem a spanyol nyelvet is. Ezért lassan ideje egy új nyelvet elkezdenem tanulni.

Csordás Kevint mindig is érdekelte, hogy miként működik a körülöttünk lévő világ
Fotó: MW

– Miben rejlik a fizika szépsége?

– Ez igazán egyszerű. A fizika ott van mindannyiunknak az életében, mindenhol körülvesz bennünket. A fizika írja le a természet jelenségeit, mindent, ami körülöttünk történik, a segítségével lehet megmagyarázni. Szerintem az a leggyönyörűbb benne, hogy vele megérthetjük a körülöttünk rejlő világ törvényeit és feltárhatjuk titkait.

– Hogyan, milyen módszerrel tanulsz?

– A tanulási módszereimet nem nevezném igazán különlegesnek vagy érdekesnek. A tanórai anyag mellett már nyolcadiktól kezdve az iskolai fizikaszakkörön ismerkedtem meg a komolyabb, az órai anyagon túlmutató versenyfeladatokkal. A tanulásnak azóta is jelentős részét képezi a régebbi versenyfeladatok megoldása, ez egy nagyon hatékony módszer a versenyekre való felkészülésre. Tizedikes korom óta pedig részt veszek a pécsi fizika- diákolimpiai felkészítő szakkörön, ahol még több és komolyabb fizikai problémákkal ismerkedhetek meg. A tanulásban természetesen nagyon fontos a rendszeresség, hogy az ember minél gyakrabban tudjon foglalkozni az adott tárggyal.

– Milyen volt maga a verseny?

– A klasszikus fizika szinte minden területéről – hőtan, mechanika, elektromágnesesség – kaptunk feladatot. Mint említettem, tavaly óta járok a pécsi diákolimpiai felkészítő szakkörre, és a foglalkozások egy ideje már online formában zajlottak, ennek köszönhetően pedig a budapesti szakkör online foglalkozásain is részt tudtam venni. Mindez sokat segített nekem a felkészülésben. Szeretnék még a gimnázium ideje alatt bekerülni egy diákolimpiai csapatba is.

– Jövőre érettségizel. Hol folytatod?

– Az nem meglepő, ha azt mondom, hogy a fizika jelentős szerepet fog elfoglalni az életemben. Az érettségi után fizika szakon szeretném folytatni tanulmányaimat. Azt pedig, hogy melyik intézményben, még nem döntöttem el.

– Nem ciki ilyen okosnak lenni? Nem néznek csodabogárnak?

– Nem mondanám. Szerintem osztálytársaim és tanáraim is átlagosként kezelnek, nem néznek csodabogárnak. Természetesen az osztálytársaim a fizikával vagy más tárggyal kapcsolatos kérdéseikkel szívesen fordulnak hozzám, hiszen tudják, hogy nagy valószínűséggel tudok nekik válasszal szolgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában