kapunyitás

2021.04.26. 19:40

Birtokba vették a nagykőrösi játszóteret

Még a járvány első hulláma alatti leállás idején készült el Nagykőrösön, a múzeum udvarára álmodott Népi Fajátszótér húsz játékelemmel, ami júliusban nyitotta meg kapuit a kőrösi és környékbeli családok nagy örömére.

Horváth Péter

A játszótéren olyan játékok kaptak helyet, melyeket többnyire a múzeum munkatársai készítettek

Fotó: Horváth Péter

A játszótéren olyan játékok kaptak helyet, melyeket többnyire a múzeum munkatársai készítettek természetes anyagokból és a készségfejlesztő játékok mindegyike a hagyományőrzéshez kapcsolódott valamilyen formában.

Az újabb, hosszú hónapokig tartó lezárásokat ismét a közösség előnyére fordították az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény munkatársai és megújították, új elemekkel bővítették a játszóteret, ami pénteken nyitotta meg ismét kapuit a családok előtt. Nevében is megújult a fajátszótér, ami immár a Hagyományőrző Játékbirodalom nevet viseli. Juhász Nándor intézményvezető elmondta, hogy az első nyitás után nagy örömmel fogadta a közönség a kezdeményezést, ami jó visszajelzés volt arra, hogy fejlesszék és bővítsék a játszóteret. A térségben és országszerte is egyedülálló játékbirodalom csaknem 20, többségében saját készítésű elemmel bővült, így már mintegy 40 játék várja a családokat.

Az új elemek között van az Ördögmester, a gólyaláb, a fabódékból kialakított Haj- és bajuszfonó, a Palacsintaforgató és a Böllérkirakó. A Játékbotanika Kertje különböző növények megismerésére nyújt lehetőséget, melyek tulajdonságairól a múzeum animátorai beszélnek a gyerekeknek. Nagykőrösön hagyománya van a meggytermesztésnek, ami egy möggyszedős ügyességi játékon keresztül köszön vissza.

Sok hangulatelemet is kihelyeztek, úgy mint fából készült és kézzel festett nyulakat, malacokat, gombákat, lovas szekeret, melyek a gyerekek képzeletét is fejlesztik.

A játszótéren olyan játékok kaptak helyet, melyeket többnyire a múzeum munkatársai készítettek
Fotó: Horváth Péter

A játszótérre kilátogatók, kapnak egy térképet, amibe játékonként gyűjtögethetik a pecséteket. Ha az összes játékhoz tartozó bélyeget összegyűjtik, akkor emlék oklevelet kapnak. Jó, ha megtartják a térképet a gyerekek, mert minden látogatás után egy térképre ragasztható matrica jár és ha hét matrica összegyűlik, akkor egy mesefilmre szóló mozijegyet kapnak ajándékba.

A Játékbirodalom hétvégente, péntektől vasárnapig, 10-től 18 óráig várja a családokat jelképes hozzájárulás fejében. Mivel a múzeum még nem látogatható, ezért az udvar felől lehet megközelíteni a játszóteret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában