lakópark

2021.04.17. 06:55

Bérlakások épülnek a volt kecskeméti laktanyában

A héten elkezdődött két menthetetlen állapotú laktanyaépület elbontása Kecskeméten, a Homokbányán. Mint megtudtuk, önkormányzati bérlakások épülnek majd itt, de lesz háziorvosi rendelő is. A városrészen folyamatosak az építkezések, immár a Bringapark is várja a mozogni vágyókat.

Hraskó István

Homokbányán bontják a régi laktanyaépületeket.

Fotó: Bús Csaba

Óriási törmelékdomb jelezte már csak pénteken, hol állott az egykori szovjet laktanya egyik épülete. A helyszínen folyamatosan dolgozott egy markológép és néhány munkás. Mint megtudtuk, a szomszédos, ugyancsak körbeszalagozott, régóta üresen álló társára hasonló sors vár, miután a szakemberek statikailag menthetetlennek találták.

A helyükre bérlakás­tömböket fog építtetni az önkormányzat, mint dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármestertől megtudtuk, két ütemben 12-12-t, azaz összesen 24-et.

Többségük 50 négyzetméter alapterületű, nappalival és egy hálószobával, de lesz pár garzonlakás is. Az egyik épületben két háziorvosi rendelőt, míg a másikban egy 30-40 fő befogadására alkalmas közösségi teret is kialakítanak. Az első ütem befejezése jövő év második negyedében várható. A beruházás költsége 900 millió forint, ezt egy korábban elnyert 1,4 milliárdos állami támogatásból finanszírozza a város. A maradék 500 millió forintból pedig fejlesztik Homokbányán a lakóutakat és a közvilágítást.

Az alpolgármester a fejlesztés indokaként elmondta: az elmúlt tíz évben nagyon megváltozott Kecskeméten a munkaerőpiaci helyzet, jó néhány nagy cég települt ide, melyeknek rengeteg munkavállalóra van szükségük.

Sok dolgozó ideköltözött végleg vagy ideiglenesen, és ez a trend máig tart. A járvány miatt ugyan munkanélküliség is jelentkezik, de az álláshirdetéseket és a munkaügyi központ jelentéseit figyelve-látva azért folyamatosan van kereslet munkavállalókra.

– Az ingatlanárak is nagyon megnőttek, és a lakásbérleti díjak is magasak. Sok fiatal pályakezdőnek nincs lehe­tősége lakást vásárolni, ezért is van szükség arra, hogy a ­város bérlakásokkal segítse a ­letelepedést, így csábítóbb lesz Kecskemétre költözni – jelentette ki dr. Szeberényi ­Gyula Tamás. Az alpolgármester­ kérdésünkre hozzátette, az új bérlakások költségalapúak lesznek, de alacsonyabb díjat kell majd értük fizetni, mint a piacon elérhető lakásokért.

Két menthetetlen állapotú volt szovjet laktanyaépületet bontanak le Homokbányán

Fotó: Bús Csaba

Egyre jobban megtelik élettel Homokbánya

Aki az elmúlt hét-nyolc évben nem járt Homokbányán, most szinte rá sem ismerne, annyi fejlesztés történt. Korábban itt kapott helyet egy kollégium és a Tudósház, több lakóháztömböt felújítottak, 2019 őszén átadták az új, négy csoportszobás bölcsődét, melynek egyik különlegessége a hatalmas katicabogarat formázó közösségi tér. A mellette lévő új épület az autiz­mussal élő fiatal felnőttek, valamint értelmi fogyatékosok nappali ellátását biztosítja.

Több lakópark is elkészült vagy folyamatban van a kivitelezése (Smaragd, Nyárfa, Boróka). Nemrég pedig elkészült a Bringapark, ahol van KRESZ-pálya, biciklis ügyességi pálya, játszótér, fitneszeszközökkel jól ellátott szabadidős park, futópálya és a gördeszkásoknak, BMX-eseknek való rámpa is. Mindez 800 millió forintos európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével épült meg a Zöld város program keretében. A terület állandó karbantartást igényel, így a fenntartására a Hírös Sport Nonprofit Kft.-t jelölte ki az önkormányzat.

Homokbányán bontják a régi laktanyaépületeket.
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában