Föld napja / videóval

2021.04.22. 16:10

Április 22-én minden figyelem bolygónk megóvására összpontosul

Évről évre, világszerte kiemelt figyelem hárul a Földre április 22-én. A Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek, melyekkel igyekeznek felhívni a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására.

Morva Daniella

Fotó: Morva Daniella

„Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 31. magyar és az 51. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is.”

Egyre gyakrabban hallani a természet, és bolygónk megóvása céljából létrejött csoportokról, eseményekről, megmozdulásokról. Aktivisták és hírességek igyekeznek felhívni a figyelmet az emberiség túlterjeszkedése okán lassan agyonnyomódó vadvilágról, a túlfogyasztásról és túlterjeszkedésről.

Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét

– írják a Föld napja hivatalos oldalán, ahol elmondják: valószínűleg a koronavírus is sebezhetőségünkre figyelmeztet.

John McConnel 1969-ben, egy konferencián vetette fel először a Föld napjával kapcsolatos gondolatait. Az eseményt első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja. Több szervezet, egyre nevesebb gyártók és emberek álltak be a mozgalom mögé, melynek első hírvivője Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató volt, aki megalapította a Föld Napja Hálózatot. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom.

Bolygónk hivatalos napját azóta 175 ország tartja meg évről évre, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009 óta a Föld napja minden évben április 22-e.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Mit tehetsz te?

Építs, vagy csatlakozz egy természet-/környezetvédelemmel foglalkozó közösséghez, zöldítsd a környezeted, ültess fát, komposztálj, termessz haszonnövényeket, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, egyél friss hazait és kevesebb állatit, ne vásárolj csomagolt termékeket, szigetelj, gyűjtsd szelektíven a szemetet!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában