kiskunhalas

2021.04.22. 19:49

A tervek szerint, nyáron tarthatják meg a jubileumi csipke kiállítást

Új, halasi csipkés ruhakollekciót mutatnak be a június 25-ei megnyitóünnepségen.

Mester-Horváth Nikolett

Sok helyről érkeznek majd a csipkés műhelyek képviselői Kiskunhalasra

Fotó: Pozsgai Ákos

Az elmúlt két évben elmaradt a hagyományos nemzetközi csipkekiállítás Kiskunhalason. A Csipkeház és Csipkemúzeum nagyszabású felújítása miatt nem tartották meg 2019-ben a kiállítást, tavaly pedig a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani a XX. Nemzetközi Csipkekiállítást és Találkozót, amit hagyományosan a május eleji Város Napjával és a Halasi Borudvarral együtt tartottak volna.

A járványügyi helyzet idén sem teszi lehetővé, hogy tavasszal megrendezzék a jubileumi eseményt, így június 25-re halasztották a megnyitó­ünnepséget. Hrivnák Tünde divattervező új, halasi csipkés kollekcióját is ekkor mutatják be a közönségnek.

A tervek szerint hazánkból és a határon túli testvérváro­sokból érkeznek majd a csipkés műhelyek képviselői Kiskunhalasra, ahol csipkekészítési bemutatókat is tartanak. A városba látogat és előadást tart Erdei T. Lilla textil- és csipkeszakértő, valamint a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel való kulturális együttműködés keretében bemutatkozik a Csipkeházban a herendi porcelán, míg a herendi Porcelanium Látogatóközpontban a halasi csipkét lehet megtekinteni. Emellett a csipkekiállítás programjait összekapcsolják a Múzeumok Éjszakájával.

A kiállításhoz kapcsolódóan kiírtak egy csipkekészítési pályázatot, A család szeme fénye a gyermek címmel, aminek határidejét tavaly egy évvel meghosszabbították, május 31-ig várják a szervezők az alkotásokat. Ruhákkal, ünnepi alkalomra, keresztelőre készített textíliákkal, illetve lakberendezéssel kapcsolatos munkákkal is lehet pályázni.

Sok helyről érkeznek majd a csipkés műhelyek képviselői Kiskunhalasra
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában