beruházás

2021.04.27. 17:30

A tervek szerint halad az óvoda építése Kalocsán

Az ifjúsági ház udvarának hátsó részén épülő óvoda felépítésével őszig kell végezni. A befogadóképessége 75 fő lesz, de a város nem tett le róla, hogy idővel megduplázza a kapacitást. Ehhez már a most zajló építkezésen megtették a szükséges előkészületeket.

Gábor János

Az épületben három, egyenként 75 négyzetméteres csoportszoba készül

Fotó: Gábor János

Elérkezett a kivitelezés feléhez a felújítás alatt álló ifjúsági ház udvarának hátsó részén épülő óvoda. Biztossá vált az is, hogy a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) szintén támogatja a beruházást, a segítségükkel az épület körüli kiegészítő létesítmények valósulnak meg.

Az új óvodán dolgozó Generál Építőipari Kft. néhány héttel ezelőtt a második részszámlát is kiállította az önkormányzat felé, így az épület kivitelezési munkái elérték az 50 százalékos készültségi fokot, árulta el lapunk érdeklődésékre a városüzemeltetési és -fejlesztési osztály. Hozzáfűzték: már a belső tereket is kezelésbe vették, és a kivitelezés a tervezett ütemezés szerint halad.

Az épületben három, egyenként 75 négyzetméteres csoportszoba készül, a hozzájuk kapcsolódó vizesblokkokkal. További területeket foglal majd el az étkező, a melegítőkonyha, a tornaterem, az orvosi szoba, az elkülönítő és az egyéni foglalkoztató – de ez még csak a földszint. A második emeletre az óvodavezetői iroda költözik be (mivel mostani épülete infrastrukturális és tárgyi feltételei szűkösek és elavultak), valamint itt alakítanak ki gazdasági irodát, nevelői szobát, irattárat, könyvtárat. Ugyancsak ezen a szinten rendezik be a dolgozók öltözőjét és külön vizesblokkját, a gépészeti helyiséget, a helyettesi irodát, illetve a mosó- és teakonyhát.

Az épületben három, egyenként 75 négyzetméteres csoportszoba készül
Fotó: Gábor János

Bár a fizikai befejezés határideje az idei év szeptember 15-e, a következő tanévet még nem tudják itt kezdeni a gyerekek, mivel be is kell rendezni, valamint át kell esnie szakhatósági vizsgálatok és engedélyeztetési eljárások egész során. Ezeken kívül szükség lesz még parkoló- és kerítésépítésre, valamint egy játszóudvar kialakítására, amiket a JETA támogat – a hozzájuk e célokra benyújtott 13 millió forintos pályázat ebben a hónapban kapott pozitív elbírálást. A gyerekek legkésőbb a 2022/23-as tanévtől lakhatják be az új óvodát, de az önkormányzat azon dolgozik, hogy a jövő év első negyedévétől érkezhessenek csoportok – várhatóan az Újvárosi Óvodából, aminek annyira leromlott a műszaki állapota, hogy az idei újranyitása sem biztos.

Az épületet a szándék szerint később 150 fősre bővítik, hogy a Kunszt utcai óvodát is kiválthassák vele. A kapacitás duplázása messze nem járna akkora munkálatokkal, mint a mostani, hiszen megtették hozzá a szükséges előkészületeket. Ha sikerül forrást találni a befogadóképesség emelésére, akkor csak csoportszobát, vizesblokkot és tornaszobát kell hozzáépíteni, kiszolgálóhelyiségeket már nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában